NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Két tűz között a katalán elnök

Két tűz között a katalán elnök
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Carles Puigdemont-ra nyomást gyakorol a spanyol kormány és a katalán nacionalisták is.

HIRDETÉS

Két tűz közé került Carles Puigdemont.

A katalán parlamentben kedden írták alá a függetlenségi nyilatkozatot, melynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Nem ért egyet ezzel a barcelonai parlament legkisebb függetlenségi pártja, a szélsőbaloldali, Népi Egység (CUP), amely Puigdemont-nak címzett levélben is megerősítette pár nappal korábbi álláspontját:

- Hiszünk abban, hogy csak egyetlen hatékony eszköze van annak, hogy polgári és politikai jogaink legyenek: a katalán köztársaság – mondta Anna Gabriel katalán parlamenti képviselő még kedden.

Megpróbál nyomást gyakorolni Puigdemont-ra a spanyol kormány is. Mariano Rajoy miniszterelnök hétfőig vár egyértelmű választ arra, hogy a katalán köztársaságot kikiáltották-e, illetve felszólította a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé.

A spanyol egység elvét sokan magukénak vallják Katalóniában is. Csütörtökön tízezrek vettek részt Barcelonában azon a demonstráción, amelyet a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet „Katalónia, igen, Spanyolország, szintén” jelszóval hirdetett meg.

Akármi is lesz a döntés, azt mindenképpen a katalán kormánynak kell meghoznia – mondta egy tévéinterjúban az előző katalán kormányfő. Artur Mas figyelmeztetett arra, hogy csak külsőségeiben tekinthető függetlenségnek, ha egy állam kinyilvánítja azt, de a függetlenségét senki sem ismeri el.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az egész spanyol gazdaság megérezheti a katalán válságot

A spanyol egységért tüntettek Barcelonában

Bizonytalanok az emberek Barcelonában