NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

CEU: ez a jogállam paródiája

CEU: ez a jogállam paródiája
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Kihátrálhat a kormány a CEU működési feltételéül szabott egyezmény aláírásából, mert most nem sürgős.

HIRDETÉS

A Közép-Európai Egyetem felszólítja a magyar kormányt, hogy kösse meg a már előkészített megállapodást New York állammal – jelentette be sajtótájékoztatón az intézmény rektora, Michael Ignatieff. A magyar parlament egy évvel kitolta a lex CEU feltételeinek teljesítésére adott határidőt akkor, amikor a CEU az abból őt illető részt – hogy a származási országban is folytasson képzést – már teljesítette. A legális működéshez csak az államközi megállapodás hiányzik.

- Csakhogy a kormány nem jelezte, hogy aláírja-e az egyezményt a következő év végén, és nem hajlandó megmondani, mit kell tennünk azért, hogy meg tudjunk felelni a törvénynek – mondta Michael Ignatieff. – Így egyfajta légüres jogi térbe kerültünk.

Ignatieff azt is mondta, hogy a működési feltételeik folyamatos változtatása a jogállam paródiája.

Balogh Zoltán oktatásért felelős miniszter a határidő meghosszabbítása kapcsán azt mondta, hogy a módosítás miatt az egyezmény aláírása szükségtelenné válhat. A bizonytalanság a CEU-s diákok életében is érzékelhető.

Egy spanyol PHD-hallgató, Felipe Santos azt mondta az Euronewsnak, hogy a kormány által kezdeményezett konfliktus miatt nem tudhatja, az elmúlt három év minden munkáját és erőfeszítését nem kell-e kidobnia a kukába.

Egy amerikai hallgató, MacKenzie Nelson úgy vélte, az utóbbi fejlemények világosan mutatják, hogy a törvény mindig is a CEU-ról, illetve annak feltételezett ideológiai irányvonaláról szólt, és nem a felsőoktatásról.

A Lex CEU módosítására – részben a rövid határidők miatt – a magyar kormány október elején két hét határidőt kapott az Európai Bizottságtól.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Talgo-felvásárlás: visszaütött a magyar kormány kétes hírneve

Betiltaná a kormány, hogy a 18 év alattiak energiaitalt vehessenek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei