NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Madrid után Barcelona ultimátuma

Madrid után Barcelona ultimátuma
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Rajoy és Puigdemont egymást fenyegeti.

HIRDETÉS

Ha a spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját, akkor a katalán kormány elnöke kihirdeti a térség függetlenségét. Carles Puigdemont ezt ígérte szerda este pártjának, a Katalán Demokrata Pártnak (PdeCAT).

Madrid ma délelőtt tízig adott határidőt a katalán vezetőnek, hogy egyértelműsítse, kikiáltja-e egyoldalúan az autonóm közösség függetlenségét. Ez a múlt héten megtette, de a döntést felfüggesztette.

- Azt kértük a kormányfőtől, hogy ha az állam úgy dönt, hogy alkalmazza a 155-ös cikkelyt, akkor vessen véget a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztésének, és szerezzen érvényt a népszavazás mandátumának – mondta a Katalán Demokrata Párt koordinátora, Marta Pascal.

Rajoy kormányfő előzőleg azzal fenyegetett, hogy a spanyol demokrácia történetében példátlanul az alkotmány 155-ös cikkét fogja alkalmazni, vagyis megvonja Katalónia önrendelkezési jogát.

A spanyol parlamentben a baloldali Podemos és a katalán pártok képviselői követelték, hogy engedjék szabadon Jordi Sánchezt és Jordi Cuixartot, a katalán függetlenségi törekvés őrizetbe vett vezéralakjait.

A függetlenség ellenzői is egyre aktívabbak Barcelonában. Mintegy ezer ember tüntetett a spanyol egység mellett szerdán este. Néhányan javasolták, hogy zárják börtönbe Puigdemont kormányfőt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Brüsszelben folytatódik a katalán-spanyol harc

Öt nap, amely megrázta Spanyolországot

Miért akar ennyi katalán elszakadni Spanyolországtól?