NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A brexitről és Katalóniáról is tárgyalnak a brit és uniós vezetők

A brexitről és Katalóniáról is tárgyalnak a brit és uniós vezetők
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A kilépés miatt most a brit kormányfő is eljött a brüsszeli csúcstalálkozóra.

HIRDETÉS

Bár főként a Brexit állásáról terveztek egyeztetni, várhatóan a katalán függetlenségi törekvések kérdése is szóba kerül az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján.

- Nagyon figyelünk Katalóniára – mondta érkeztében Angela Merkel német kancellár, – és támogatjuk a spanyol kormányzat álláspontját, amelyet minden főbb párt is oszt Spanyolországban. Nagyon aggódunk, és reméljük, hogy sikerül a spanyol alkotmánynak megfelelő megoldást találni.

A francia elnök együttérzését fejezte ki az erdőtüzek sújtotta Portugáliával, és reményét fejezte ki, hogy a közösség nem csupán ebben mutat egységet.

- Az Európai Tanács az egység üzenetét fogalmazza majd meg – vélte Emmanuel Macron, – az egységet, amellyel a tagállamok szembenéznek a válságokkal, az egységet Spanyolország ügyében. És nagyon erős egységet a brexit-tárgyalásokban, hiszen mind egyetértünk a kulcskérdésekkel, amelyeket az egy közös főtárgyalónk Michel Barnier képvisel.

Bár utóbb nem minden csúcstalálkozón volt ott, a Brexit miatt most ellátogatott Brüsszelbe Theresa May brit miniszterelnök is.

- Ez a tanácskozás a helyzetértékelésről szól – jelentette ki. – És arról, hogy előre tekintsünk, hogyan tudjuk kezelni a kihívásokat, amelyek mindannyiunkat érintenek Európában. Ez állandó együttműködést feltételez, amelynek a jövőbeni partnerségünk középpontjában kell lennie. Természetesen áttekintjük a távozási tárgyalások eddigi konkrét fejleményeit, és kitűzzük ambiciózus céljainkat a következő hetekre. Személy szerint üdvözölnék egy mielőbbi megállapodást az állampolgári jogok kérdésében.

A kétnapos csúcs napirendjén van még a menekültügy, az iráni atomalku, és a Koreai-félsziget biztonságának kérdése is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője

Az uniós országok keményvonalas megállapodást kötöttek az ukrán gabonáról, ami felveti a vámok lehetőségét

Európai diplomára tett javaslatot az Európai Bizottság, azonban költségvetést nem rendeltek hozzá