NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brexit: megegyeztek, de mégsem egyeztek meg

Brexit: megegyeztek, de mégsem egyeztek meg
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Ír miniszterelnök: csalódottak vagyunk.

HIRDETÉS

Hétfő reggel megfelelő garanciákat kapott az ír kormány a brit kormánytól, hogy nem lesz “kemény határ” Írország és Észak-Írország között. Az ír kormány azt gondolta, tető alá hozták a megegyezést. Majd Theresa May és Jean Claude Juncker munkaebédje alatt történt valami, ami miatt mégsem sikerült az áttörés – ez derült ki Leo Varadkar ír miniszterelnök hétfő esti sajtótájékoztatójából. Az írek csalódottak, ennek ellenére Varadkar azt mondta, bíznak Theresa may jóhiszeműségében, és időt biztosítanak neki, hogy rendezze a sorokat a hazájában.

Korábban már több forrás is közölte: az ír és a brit kormány lényegében megegyezett az ír határ kérdéséről. Az Egyesült Királyság biztosítani fogja a szabályok “összehangolását” Észak-Írország és Írország között, így a határ átjárható marad. A britek azzal a feltételezéssel mentek bele az alkuba, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon olyan feltételeket sikerül kialkudni az Európai Unióval, amely hasonló hozzáférést biztosít a briteknek a közös piachoz, így nem válik el majd élesen Észak-Írország és a többi brit terület státusza. A kisebbik brit kormánypárt, az északír Demokratikus Uniópárt viszont közleményében azt írta, csak olyan megoldást fogadnak el, amely azonos feltételeket biztosít az Egyesült Királyságnak, és biztosítja annak integritását.

Leo Varadkar ír miniszterelnök délután fél háromra meghirdetett sajtótájékoztatóján jelentette volna be a hírt, amelyet azonban elhalasztottak, mert még zajlott Theresa May és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker munkaebédje. Mivel az ír határ kérdése az utolsó igazán vitás ügy volt az EU és a britek között, a legtöbben azt várták, hogy May és Juncker pozitív hírekkel szolgál majd. Ők viszont annyit mondtak, hogy a héten folytatják a tárgyalásokat. Minden körülmény arra utal, hogy May kezét a kisebbik koalíciós partner, az északír Demokratikus Uniópárt kötötte meg, amely ellenzi, hogy Észak-Írország státusza az uniós szabályok érvényessége tekintetében elváljon az Egyesült Királyság többi részétől.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy amint az első hírek megjelentek arról, hogy Észak-Írország utazási és kereskedelmi feltételek tekintetében legalábbis közelebb maradhat az Európai Unióhoz, rögtön hasonló megoldást sürgetett saját maga számára Skócia és London is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egy sziget, egy nyelv, két vallás, két ország – vajon egyesül a két Írország?

Törvénymódosításra készül London a belfasti parlament visszaállítása érdekében

Két év után újra összeülhet az észak-ír parlament