NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Trump Jeruzsálembe költözteti követségét

Trump Jeruzsálembe költözteti követségét
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Trump Jeruzsálembe költözteti követségét. A palesztin államfő szerint ez veszélyes, Törökország megszakítaná kapcsolatait Izraellel.

HIRDETÉS

Az aranykupolás Sziklamecset és a Siratófal sorsa dőlhet el a napokban. Izrael és Palesztina is saját fővárosának nyilvánítaná Jeruzsálemet. Az amerikai elnök máris üzent a palesztin államfőnek, hogy Jeruzsálembe költözteti az amerikai követséget, mire Abbász arra figyelmeztette, hogy ez veszélyes következményekkel jár.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja elhamarkodottnak tartja a lépést.

– Az Európai Unió támogatja a kétállamos megoldásra irányuló erőfeszítések folytatását. Úgy véljük, hogy el kell kerülni minden olyan lépést, amely aláásná ezeket az erőfeszítéseket – mondta Federica Mogherini. – Tárgyalások során kell teljesíteni mindkét fél óhaját, hogy Jeruzsálem a jövőben az ő fővárosa legyen.

Recep Tayyip Erdoğan, török elnök sokkal keményebben fogalmazott párttársai előtt a parlamentben.

– Trump úr, Jeruzsálem a vörös vonal a muszlimok számára! – mondta a Erdoğan. – Harcolunk az ügyért, amíg meg nem oldjuk. És ha a vita elfajul, akár meg is szakíthatjuk diplomáciai kapcsolatainkat Izraellel.

Mérlegelni fogja a tényeket, és szerdán közzéteszi véleményét – ezt a hét végén jelentette be Jared Kushner fehér házi tanácsadó főnöke és egyben apósa jeruzsálemi álláspontjáról.

Az NBC helyszíni tudósítója szerint az amerikai külképviseletek a térségben számítanak a zavargásokra. A palesztin közösség tiltakozásokat tervez, miközben az izraeliek fokozzák biztonsági előkészületeiket. Azt mondják: minden eshetőségre felkészülnek. A térség nyugalma forog kockán. Mivel Trump elnök teljesen kiszámíthatatlan, így senki sem tudja, mit fog tenni vagy mondani.

A cikk megosztásaKommentek