NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Több luxuscikk kerül a finn babadobozokba, mint 80 éve

Több luxuscikk kerül a finn babadobozokba, mint 80 éve
Szerzői jogok Kela
Írta: Pálfi RitaChris Harris
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Finnországban 80 éves hagyomány, hogy az újdonsült anyukáknak egy hasznos holmikkal teli dobozt ad az állam, ami bölcsőként is használható. Nyolc évtized alatt sokat változott a tartalma.

HIRDETÉS

A babadobozok 80 éves szülinapját ünnepli idén a legboldogabb országnak minősített Finnország.

Az 1938-ban kezdett állami intézkedés mögött a termékenységi ráta javítása és a magas gyermekhalandóság csökkentése volt. A finn állam büszke hagyományára, melynek a csomag is része, hogy megpróbálnak minden gyermeknek egyenlő életkezdést biztosítani.

A dobozt egyébként eredetileg csak a szegényebb szülők kapták, ma viszont már keresettől függetlenül mindenki. Illetve az újdonsült szülők – ide tartoznak az örökbefogadók is – választhatnak, hogy a dobozt szeretnék, vagy 170 eurót.

Az idei dobozban meleg ruhák vannak, mint például egy bélelt overall, bélelt csizma és harisnya, kesztyűk, sapka és egyéb hasznos ajándékok.

A dobozt bölcsőként is lehet használni, ami a második világháború előtti Finnország szegény családjainak nagy segítség volt.

Az első dobozban olyan alapdolgok voltak, mint lepedők, törülközők, és pelenkák. Ha összehasonlítjuk a mostani verzióval, elég fapadosnak tűnik.

A 80 évvel későbbi verzióban lényegesen többféle ruha van a babának, olyan „luxuscikkekkel” együtt, mint a hálózsák, a rugdalózó. Összesen körülbelül 50 különböző dologgal segítenek az első lépésekben a szülőknek.

A csomag összeállítói gondoltak a szülőkre is (főleg az anyukákra): van mellbimbókrém, melltartóbetét és fogamzásgátló is a dobozban. A ruhákon túl olyan hasznos apróságokat is kapnak a családok, mint a lázmérő, a fogkefe vagy hőmérő a fürdővízhez.

A Kela, a babadobozokért felelős kormányügynökség, azt mondja, hogy évente 35 ezer dobozt osztanak ki. Hozzáteszik, hogy körülbelül huszonötezer szülő a készpénzt választja.

Skóciában tavaly mutatták be az ő babadobozukat, miután egyes országrészekben sikeresen tesztelték.

----

Miért különleges a finn oktatási rendszer?

Az euronews riportját ide kattintva nézhetik meg.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Visszamenőleges törvénnyel rendezné a finnországi oroszok helyzetét a finn kormány

Az oroszok szerint háborús főpróbákat tart a NATO Észak-Európában

Ki a szelfielnökként is emlegetett Alexander Stubb? Öt érdekesség az új finn elnökről