NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A gulág áldozatainak állítottak emlékművet Budapesten

A gulág áldozatainak állítottak emlékművet Budapesten
Írta: Daniel Bozsik
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A 10 méter magas fekete obeliszk a szovjet idők minden magyar áldozata előtt tiszteleg. Az oszlopot napra pontosan 27 évvel azután avattak fel, hogy Magyarországot elhagyta az utolsó itt állomásozó orosz katona.

HIRDETÉS

A szovjet megszállás és a gulág magyar áldozatainak állítottak emlékművet Budapesten. A 10 méter magas obeliszk avatásán megjelent a kormány több tagjai is, a fekete gránitoszlopot Orbán Viktor miniszterelnök és Menczer Erzsébet, Fidesz politikusa, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnöke leplezte le.

A beszédekben elhangzott, hogy európai politikusok kettős mércét alkalmaznak, és míg a nácik és a fasiszták bűneit egyöntetűen elítélik, a kommunizmus nevében elkövetett rémtettekkel szemben megbocsátóbbak.

— Az európai baloldal még most is homályosan, különös fénytörésben látja a kommunizmust és annak bűneit. A kommunista vezérek szobrai számos európai politikus fejében még most is állnak. Nem hajlandók tudomásul venni, hogy Európa egyesüléséhez Marx és Lenin szobrainak ledöntésén keresztül vezetett az út - mondta Orbán Viktor.

A szobor felavatása zárta le a gulág emlékévet, a leleplezést arra a napra időzítették, amikor 27 évvel ezelőtt az utolsó orosz katona is elhagyta Magyarországot.

A világpusztító eszmék, a kommunizmus, a nácizmus és az imperializmus, mind Nyugat-Európából indultak, mondta beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette, a második világháború utáni korszak legfontosabb tanulsága, hogy meg kell őrizni Magyarország függetlenségét, ezért minden idegen érdeket szolgáló tervet a határokon kívül kell tartani.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az amerikai nagykövet szerint az USA nem tűri tovább, hogy a magyar kormány ellenséges vele

Különös megállapodás: hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon?

100 nappal a választások előtt a nagy kérdés az, hogy mennyit árt a Fidesznek a kegyelmi botrány