NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kettős választás jön Törökországban

Kettős választás jön Törökországban
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Vasárnap a megerősödő államfőről és a gyengülő parlamentről is dönthetnek a törökök.

HIRDETÉS

Nagy a törökországi választások tétje. Most először egy nap két voksot adhatnak le a törökök: 6 jelölt közül válaszhatnak elnököt, és az induló 10 párt valamelyikét támogatva szólhatnak bele a következő törvényhozás összetételébe. 

Gyakorlatilag az új kormányzati szisztémáról, a török típusú parlamentáris rendszer tényleges elindításáról dönthetnek, amelyet éles bírálatok értek a fékek és ellensúlyok hiánya miatt. A szisztéma Reccep Tayyip Erdogan elnöknek kedvez: az államfő tovább növelheti hatalmát a miniszterelnöki pozíció megszűnésével. Belenyúlhat a költségvetésbe, bírákat és ügyészeket nevezhet ki. Vele szemben pedig a törvényhozás azzal is gyengül, hogy a kormány és a miniszterek többé nem a parlamentnek felelnek majd. 

 A rendszer bevezetését lehetővé tevő alkotmánymódosításra tavaly szűk, 51 százalékos többséggel mondtak igent az emberek az erről szóló népszavazáson. A teljes ellenzék egyetért abban, hogy ha a mostani választáson hatalomra jutnak, eltörlik az alkotmánymódosítást, és megerősítik a parlamentáris rendszert. 

Az államfő ellenlábasai a gazdasági problémákat: a török líra árfolyamának gyengülését, az infláció növekedését állították kampányuk középpontjába, de beszélnek a kurdokról, Szíriáról, a menekültválságról, a sajtószabadság romlásáról, az igazságszolgáltatás és az oktatás helyzetéről is. A kettős voksolást vasárnap rendezik Törökországban, második fordulója csak az elnökválasztásnak lehet, július 8-án.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Nagygyűlésekkel fordult rá a kampányra a török elnökválasztás két esélyes jelöltje

Az iráni választások megerősítették a konzervatív fölényt a parlamentben

Parlamenti választások kezdődtek Belaruszban, mind a négy párt az államfőt támogatja