NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Messi és Argentína: egy korszak vége?

Messi és Argentína: egy korszak vége?
Szerzői jogok REUTERS/Ivan Alvarado
Írta: Gyula Csak és MTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A Horvátország elleni 3-0-ás vereséggel a kiesés szélére sodródott az előzetesen nagy esélyesnek kikiáltott Argentína az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Mi történt Messivel és a többiekkel?

HIRDETÉS

Már jó ideje Lionel Messi testesíti meg a 44 milliós ország reményeit, és egyre inkább úgy tűnik, képtelen lesz beteljesíteni a futballpályán az álmokat. A csütörtöki, Horvátország elleni vereség azt jelenti, Argentína nagyon távol került attól, hogy 1978 és 1986 után ismét világbajnok legyen.

Lionel Messi magánya jól érzékelhető volt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csütörtök esti, Horvátország elleni mérkőzésén. Nem csak a 3-0-ra elveszített mérkőzés közben, de a végén is, amikor az elsők között ment be az öltözőbe.

Messi szenvedése még markánsabb, ha teljesítményét összevetjük örök riválisa, a portugál Cristiano Ronaldo a vb-n eddig mutatott produkciójával: míg az argentin leginkább Izland ellen kihagyott 11-esével hívta fel magára a figyelmet, addig európai vetélytársa két meccsen négy gólt lőtt, ebből egy mesterhármast Spanyolország ellen.

Lássuk, volt játékostársak, szakértők és elemzők mivel magyarázzák Lionel Messi és az argentin válogatott rossz játékát!

Cesc Fabregas

A spanyol középpályás a Barcelonában volt Messi csapattársa. A Chelsea jelenlegi labdarúgója a BBC-ben úgy vélekedett, az argentin válogatott megtört csapat, amelynek tagjai sokkal inkább „egymás ellen, mintsem egymásért játszanak”.

„Messi nehéz helyzetben van. Nincs ugyanis mögötte megfelelő minőség, szüksége lenne olyanokra, akik segítenek szervezni a játékot. Nyilván azt szeretnéd, ha a lehető legtöbbet lenne a labda mindenkori legjobb játékosodnál” - tette hozzá Cesc Fabregas.

Pablo Zabaleta

A Manchester City volt védője (egyben Lionel Messi csapattársa a négy évvel ezelőtt a világbajnoki döntőig menetelő válogatottban) elsősorban az argentin együttes lassúságában látja a problémák okát, ami miatt Messi magára hagyatottan kénytelen küzdeni a támadóharmadban.

„Nem is emlékszem hasonlóan gyenge teljesítményre. A csapat nagyon rossznak tűnt. Kiszámíthatók voltak, és nem tudtak helyzetet kialakítani” - tette hozzá az argentin védő.

Chris Waddle

A volt angol válogatott szélső szerint a fő gond az, hogy minden Messire épül, csakhogy a csapat több tagja egyszerűen nincs a vezér hullámhosszán.

Messi magánya

„Paulo Dybala képes lenne összejátszani Messivel, de a padon ül. A szövetségi kapitány csak akkor vitte le Sergio Agüerót, amikor valahogy vissza kellett volna jönni a meccsbe.

Messi túl sokat vállal, aminek aztán frusztráltság a vége, mert a játék egyszerűen átfolyt fölötte. Nyilván azt gondolta, hogy egyáltalán mit keres ő ott” - vélekedett a BBC 5 Live műsorában Chris Waddle.

Hernan Crespo

Az argentin válogatott volt csatár szintén a BBC-ben ugyanakkor azt mondta, Messinek nem kell világbajnokságot nyernie ahhoz (ez gyakran felmerülő vitapont), hogy minden idők egyik legnagyobbjaként emlékezzenek rá.

„Sok olyan nagyszerű játékos él az emlékezetünkben, akik sosem voltak világbajnokok. Akkor is nagyszerű labdarúgó, ha nyer, és akkor is így emlékszünk majd rá, ha nem. Hány olyan nagy játékos van, aki nem lett világbajnok? Nem emlékszem, hogy Johan Cruyff vagy Michel Platini vb-győztes lett volna” - tette le voksát Hernan Crespo.

Diego Simeone

HIRDETÉS

Az Atlético Madrid vezetőedzője (és az argentin válogatott volt sztárja) klubja másodedzőjének küldött hangüzenetében Cristiano Ronaldóval hasonlította össze Messit.

„Messi nagyon jó, de akkor, ha kiemelkedő tudású játékosok vannak körülötte. Ha választanod kellene, kit tegyél egy átlagos csapatba: Messit vagy Ronaldót, te kit választanál?" - tette fel a kérdést German Burgosnak az idén Európa Ligát nyert tréner.

Diego Simeone arra is felhívta a figyelmet, hogy a válogatottnak sem a pályán, sem azon kívül nincs vezére. „Pontosan az történik most a csapattal, ami az elmúlt négy, dicstelen évben történt Argentínával: anarchia, a vezetés hiánya a játékosoknál, edzőknél, sportvezetőknél. Ez a gárda elveszett”.

Jonathan Wilson

A nemzetközi futballvilág egyik legnevesebb szakírója a brit Guardianben arra hívta fel a figyelmet, hogy az argentin válogatott annak ellenére összeomlott a mérkőzés végére, hogy az eredmény a vereség ténye ellenére sem volt mindegy neki.

HIRDETÉS

„Egy 1-0-ás vereség még elment volna. Talán még a 2-0 is menthető. A 3-0-ás végeredmény viszont azt jelenti, hogy legkevesebb három góllal kell verni Nigériát az utolsó csoportkörben, miközben reménykedniük kell abban is, hogy a többi mérkőzés eredmény is számukra kedvezően alakul. Talán Messiben van még egy utolsó csoda, de ez lenne az eddigi legnagyobb” - vélekedett Jonathan Wilson.

Lionel Messi az egész mérkőzés alatt összesen 49 alkalommal ért labdába, ami viszont ennél is elgondolkodtatóbb, hogy ebből az utolsó negyedórában mindössze hatszor.

„Amikor az országának szüksége lett volna rá, egyszerűen nem volt jelen. Természetesen groteszk, hogy egyetlen játékosra ekkora nyomás nehezedjen, hogy minden róla szóljon, különösen, amikor egyáltalán neki köszönhetően jutottak ki a világbajnokságra (…), ám egyre inkább úgy tűnik, hogy azt a függőséget, ami oly sokáig elhomályosította az argentin válogatottat, csak egyetlen módon lehet megoldani” - utalt Jonathan Wilson arra, hogy talán Messi is gátja lehet a csapat sikerének.

A vasárnap 31. születésnapját ünneplő Messinek könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó olyan világbajnoksága, melyen ő vezeti a válogatottat – talán szebb búcsút érdemelt volna, mint a mostani.

További források • BBC; Guardian

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Büntetőkkel Argentína nyerte a katari futballvilágbajnokságot

Ünnepelnek az argentin szurkolók

Argentína vb-döntős, miután 3-0-ra nyert Horvátország ellen