NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Alapjogokat sért a Stop Soros törvény

Alapjogokat sért a Stop Soros törvény
Írta: Daniel Bozsik
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság állásfoglalása szerint a szólás- és véleményszabadságot is korlátozza, hogy menekülteknek információt, vagy jogi segítséget nyújtó civil szervezeteket is büntethetnek a jogszabály alapján.

HIRDETÉS

Hatályon kívül kell helyezni a Stop Soros törvényt a Velencei Bizottság állásfoglalása szerint. A független alkotmányjogászokból álló európai testület úgy látja, hogy a szerdán a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőinek támogatásával elfogadott jogszabály ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontjával is.

Az Alaptörvényt, a menekültügyi és rendőrségi törvényt, illetve a Büntető törvénykönyvet is érintő módosítások alapján megszigorodnak a menedékjog megadásának feltételei, és a törvény börtönnel fenyegeti a bevándorlás jogellenes elősegítését is.

A Velencei Bizottság szerint azonban a Btk-ba bekerült új elem, vagyis, hogy ezentúl bűncselekmény a jogellenes bevándorlás elősegítése, olyan cselekményeket is büntethetővé tesz, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális migrációval. Az európai alkotmányjogi szervezet kimondta, a Stop Soros törvénycsomag sérti a szólás- és a véleményszabadságot.

Nem vonják vissza és nem helyezik hatályon kívül a Stop Soros törvényt, reagált az állásfoglalásra a Miniszterelnökség. A közlemény szerint a jogszabály Magyarország védelmét szolgálja, és határozott fellépést tesz lehetővé az illegális migráció szervezőivel szemben.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Eljárást indít az Európai Bizottság a Stop Soros miatt