NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Menekültek és háború a Szigeten

Menekültek és háború a Szigeten
Szerzői jogok (Fotó: Euronews/Pálfi Rita)
Írta: Daniel Bozsik
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A Sziget Fesztiválon nyílt Sátor Határok Nélkül a menekültek életét, és háború sújtotta országok mindennapjait mutatja be.

HIRDETÉS

Emberi jogok, együtt hangosabbak vagyunk és a sokszínűség ereje, hirdetik az óriásplakátok. A Sziget Fesztiválon nyílt Sátor Határok Nélkül menekültek életét mutatja be. Itt találkoztunk a jelenleg Bécsben élő, huszonéves Raniával, aki 2016-ban menekült el Szíriából. Szülei és mozgássérült testvére a polgárháború sújtotta országban maradtak, 2 éve nem találkoztak, mobiltelefonos alkalmazással tartják a kapcsolatot. Rania elmondta, hogy milyen elvárásai lettek volna az őt befogadó osztrák kormány felé.

- Támogatást vártam, de nem pénzbeli, vagy anyagi támogatást, hanem leginkább azt, hogy könnyebb, kevésbé bürokratikus legyen a folyamat. Hogy el lehessen kezdeni élni, beilleszkedni, munkát vállalni. A bürokrácia miatt nagyon sokáig tart, mire tudsz valamit kezdeni magaddal – mondta Rania.

A sátorban ki lehet próbálni olyan videojátékokat is, amelyek menekültek élethelyzetét mutatják be, vagy valós háborús eseményeket dolgoznak fel. Az egyik játékban például határőrként kell az emberek igazolványait vizsgálnunk, elbírálnunk, hogy beléphetnek-e az országba. A döntéseinknek következményei vannak, a vizsgált személyek életére éppúgy, mint a saját karakterünk jövőjére is.

Egy másik játék a kelet-ukrajnai frontra visz minket. Mint minden lövöldözős játékban, itt is ölni kell, hogy tovább juthassunk a pályán. Viszont itt minden egyes lelőtt katona élettörténetét elmeséli a játék: megtudjuk például, hogy hány évesek, honnan sorozták be őket, mi a hobbijuk, hány gyerekük van, vagy éppen, hogy mit kaptak tavaly karácsonyra. Az elmesélt történetek valóban elesett katonák életét írják le. A játék végén a mi karakterünk is meghal, ekkor ismerhetjük meg az ő történetét.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az orosz elnökválasztás Navalnijról is szól

Túlélőgyárrá lettek az ukrán kórházak

Fontos győzelmet aratott a szudáni hadsereg a vele szemben álló milícia ellen