NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Erdogan: hadművelet zajlik Törökország ellen

Erdogan: hadművelet zajlik Törökország ellen
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A török elnök összeesküvést lát a líra zuhanása mögött.

HIRDETÉS

Nemzeti szólamokkal nyugtatta híveit Recep Tayyip Erdogan török elnök Trabzonban. Elmondta, hogy ultimátumot kaptak az Egyesült Államoktól, amely szerdán járt le eddig kellett volna átadniuk a kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont. Az elnök azt fejtegette, hogy a líra értékvesztése nem lehet természetes gazdasági folyamat, hanem egy Törökország elleni terv része.

"Amit nem tudtak elérni provokációval, puccskísérletekkel, azt megpróbálják elérni pénzzel", mondta Erdogan. " Az ilyesmit az egyszeri emberek nyelvén úgy hívják, hogy kereskedelmi háború. Úgy hívják, hadművelet Törökország ellen. A hadművelet célja, hogy lerombolják a gazdaságunk védekező mechanizmusait, és minden területen foglyul ejtsék Törökországot, a pénzügyektől a politikáig."

A külföldi hitelekből finanszírozott növekedési stratégia miatt régóta gyengélkedő török líra pénteken húsz százalékot esett a dollárral szemben. A piacok így reagáltak az amerikai elnök twitjére, amiben büntetővámokat jelentett be Törökország ellen, feltehetően a Brunson-ügy miatt.

Ugyanakkor elemzők szerint a török gazdaság gyengeségét Erdogan okozta azzal, hogy beavatkozott a jegybanki politikába, és mindent az erőltetett - de hatalmának egyik legitimációját jelentő - gazdasági növekedésnek rendelt alá, holott ennek a török gazdaságban nem voltak meg a feltételei. A török gazdaság sebezhetősége évek óta köztudomású, sok elemző egyenesen azon a véleményen volt, hogy Törökország összeomlása akár egy új világgazdasági válság kiindulópontja is lehet. 

Az Egyesült Államoknak tradicionális szövetségese Törökország egy nagyon érzékeny térségben, ez az együttműködés azonban egy ideje komoly veszélybe került, miközben Törökország egyre közelebb sodródik Oroszországhoz. Erdogan arról is beszélt Trabzonban, hogy ha egy fél évszázados szövetséget a másik fél semmibe vesz, akkor Törökország egyszerűen elköszön.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Küszködik a német gazdaság

Az éghajlatváltozás felpörgetheti az inflációt

Bányákat kell nyitni Európában ahhoz, hogy a kontinens ne függjön Kínától a ritkaföldfémek terén