NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Így táncoltatta Putyin az osztrák menyasszonyt az esküvőjén

Így táncoltatta Putyin az osztrák menyasszonyt az esküvőjén
Írta: Noemi Mrav
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Aki egyben az osztrák külügyminiszter is.

HIRDETÉS

Sokan felhúzták a szemöldöküket, mikor Vlagyimir Putyin orosz elnök kéz a kézben táncolt az osztrák külügyminiszterrel, Karin Kneissl-el annak szombati esküvőjén. 

Kneissl döntése, miszerint nemcsak hogy meghívta esküvőjére az orosz elnököt, de ott még táncolt is vele, enyhén szólva is ellentmondásos érzelmeket keltett az európaiak többségében. Sokak szerint ez a lépés aláásta az Európai Unió Oroszországgal szembeni külpolitikáját, Ausztria pedig elveszítette eddigi semleges státuszát. 

Egy ukrán parlamenti képviselő, Hanna Hopko egyenesen azt követelte, hogy a továbbiakban Ausztria hagyjon fel mediátor szerepével az ukrán-orosz konfliktusban. "Az esküvő privát dolog. De azt mondani sem kell, hogy ha meghívod rá Vlagyimir Putyint, elveszíted a semlegességedet. Ausztria többé nem lehet mediátor Ukrajnában. Pont." Az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin szintén a twitteren fejezte ki csalódottságát.

A Kreml szóvivője szerint viszont semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Putyin eleget tett a meghívásnak. 

Az Európai Unió több tagországa is elítéli Oroszországot a Krím-félsziget elcsatolása miatt és emiatt a mai napig szankciókkal sújtják, de a volt orosz kém és lánya mérgezési ügye, melyet feltehetően orosz ügynökök követtek el brit földön, és melyet az oroszok a mai napig tagadnak, szintén sokakat az orosz külpolitikai kapcsolatok jegelésére késztetett. Ez utóbbi támadás után Ausztria - Nagy-Britanniával ellentétben - azonban nem utasította ki az orosz diplomatákat a területéről, semleges státuszára hivatkozva. 

Az ország, mely jelenleg épp az EU soros elnökségét tölti be, inkább "hidat akar építeni a Kelet és a Nyugat között". Kneisslt, aki egyébként egyetlen párthoz sem kötődik, a szélsőjobb FPÖ javasolta a külügyminiszteri posztra - az a párt, mely korábban együttműködési megállapodást kötött Putyin Egyesült Oroszország nevű pártjával.

Roland Schlager/Pool via Reuters
Karin Kneissl és Vlagyimir Putyon táncolnak az ausztriai Gamlitz-ban tartott esküvőnRoland Schlager/Pool via Reuters

Az orosz elnök egyébként nagyjából 1 óra 20 percet töltött az esküvőn, melyet egy gamlitz-i szőlősbirtokon tartottak. Innen egyenesen továbbrepült Németországba, ahol Angela Merkellel találkozott késő délután. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy Merkel és Putyin kettesben találkoztak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Oroszországba költözött a volt osztrák külügyminiszter

Egy kedves esküvői vendég aranyat ér - Oroszországba költözik a volt osztrák külügyminiszter

Ukrajna: megoldás kell a drámai lőszerhiányra