NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Barnier: "szerdáig már nem tárgyalnak"

Barnier: "szerdáig már nem tárgyalnak"
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Nincs megegyezés Brüsszelben a brexitről, vasárnap kiszivárgott uniós hírek szerint a felek szünetet tartanak az egyeztetéskben és megvárják a jövő hét közepén esedékes csúcstalálkozót.

HIRDETÉS

Nincs megegyezés Brüsszelben a brexitről, vasárnap kiszivárgott uniós hírek szerint a felek szünetet tartanak az egyeztetésekben, és megvárják a jövő hét közepén esedékes csúcstalálkozót.

"Találkoztunk Dominic Raabbal, a kilépési folyamat irányításáért felelős brit minisztérium vezetőjével és az Egyesült Királyság tárgyalóküldöttségével, de minden erőfeszítés ellenére több kulcskérdés még mindig nyitva van, többek közöttt az ír-északír határellenőrzés elkerülésének ügye" - írta Twitterén Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója.

Az is kiszivárgott, hogy Barnier valószínűleg szerda este tájékoztatja majd a 27 tagállam vezetőjét a részletekről azon a csúcsot megelőző munkavacsorán, amelyen a szigetország kormányfője, Theresa May is jelen lesz.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében úgy lehetne elkerülni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés visszaállítását, hogy - ha nem születik egyéb megoldási ötlet - az ír sziget egésze "közös szabályozási térséggé" alakulna át. Ezt azonban London elutasítja, azzal az érvvel, hogy így Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé emelkedne vámhatár.

A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja ehelyett közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, egy "kombinált vámtérség" formájában.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Törvénymódosításra készül London a belfasti parlament visszaállítása érdekében

Két év után újra összeülhet az észak-ír parlament

Új esélyt kaptak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok