NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Ír külügyminiszter: az ír-északír határ nem válhat a brexit áldozatává

Ír külügyminiszter: az ír-északír határ nem válhat a brexit áldozatává
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Simon Coveney ír külügyminiszter a Brexit-megállapodás egyik legnagyobb akadályáról beszélt az Euronewsnak.

HIRDETÉS

A Brexit-megállapodás egyik legnagyobb akadálya az ír-északír - ellenőrzés és kerítés nélkül fenntartandó - határ ügye. Hogy ez miért van így, arról Simon Coveney ír külügyminiszter beszélt az Euronews riporterének, Shonna Murray-nek.

- A megállapodás elmaradásának következményei annyira jelentősek és annyira hátrányosak, különösen a briteknek és az íreknek, hogy szerintem lesz valamilyen megállapodás. És nagyon bízom benne, hogy Barnier EU-főtárgyaló csapata és maga Michel Barnier olyan alkut köt, ami következetesen megőrzi a tárgyalásokon eddig elért eredményeket, ez pedig nem túl nagy kérés.

- Mivel az Egyesült Királyság elszánt abban,hogy elhagyja a vámuniót és az egységes piacot, mivel London kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat tárgyalna le a világ különböző országaival, ez az álláspont miatt egy védőhálót kell követelnünk Írország szigetének védelmében, az azt érintő két törvényi szabályozás védelmében, amelyet az utóbbi 20 évben, a békefolyamat kezdete óta építettünk fel: ez a kettő a súrlódásmentes kereskedelem, és a közösségek közti kereskedelem normális folyamata, ami akaratlanul sem válhat a Brexit áldozatává.

- Ebben számunkra az a lényeg, hogy kell lennie egy védőhálónak a kilépési szerződésben. A védőhálónak nem lehet időbeli korlátja. Ott kell lennie, hacsak vagy amíg jobb megállapodás nem születik. És hogy az egész Egyesült Királyságra vonatkozik-e vagy sem, ezt Barnier csapatára bízom, akik lényegében minden lehető módon segítenek ebben Londonnak, de Barnier-nek az EU, vagyis az egységes piacunk és vámuniónk érdekeit is meg kell védenie.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Joe Biden egyszerre tart családtörténeti kirándulást és diplomáciai vizitet Írországban

Joe Bident nagyon várják ősei földjén

Egy sziget, egy nyelv, két vallás, két ország – vajon egyesül a két Írország?