NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Takarókkal védik drámaian olvadó gleccsereiket a svájciak

Takarókkal védik drámaian olvadó gleccsereiket a svájciak
Írta: Noemi Mrav és MTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Csak idén szeptemberig 1,4 milliárd tonna jég olvadt el az 1500 svájci gleccserből.

HIRDETÉS

Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek: hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta - jelentette be kedden a svájci tudományos akadémia.

Tavaly szeptemberhez képest a gleccserek jegének 2,5 százaléka olvadt el a különlegesen forró nyár miatt, és csak a nagyon havas tél akadályozta meg, hogy még több olvadjon el. Egyes kantonokban már évek óta azzal próbálkoznak, hogy betakarják a gleccsereket, így próbálván megakadályozni a további olvadást. A fehér színű takarókat minden év elején kihordják és befedik vele a gleccsert, hogy így verjék vissza a nap sugarait és szigeteljék a jeget. 

A módszer, bár furcsának hathat, mégis működik: 70 százalékkal tudták így csökkenteni a gleccser olvadását.

A gleccserek tíz év alatt összesen tömegük egyötödét veszítették el. A folyamat azért aggasztó, mert az elmúlt télen helyenként rekordmennyiségű hó esett - olvasható az akadémia közleményében.

Wallis kanton gleccserei az olvadási időszak elején mintegy 70 százalékkal több havat kaptak, mint az elmúlt évek átlaga. Egyes völgyekben annyi hó esett, mint amennyi 70 évente csak egyszer várható.

Az áprilistól szeptemberig tartó fél év volt messze a legmelegebb a rendszeres mérések 19. századi kezdete óta - írta az akadémia.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Öt túrasíelő halt meg a svájci Alpokban

"Allahu akbar" - Zürichben megkéseltek egy ortodox zsidó férfit

Svájc ötödével növeli védelmi kiadásait