NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A politikai foglyok szabadon engedéséért tüntettek Barcelonában

A politikai foglyok szabadon engedéséért tüntettek Barcelonában
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Jordi Cuixart és Jordi Sanchez egy éve van előzetes letartóztatásban.

HIRDETÉS

Több ezren gyűltek össze kedd este Barcelonában, hogy bebörtönzött katalán függetlenségi aktivisták szabadon engedéséért tüntessenek. A mozgalom két fontos szereplőjét, Jordi Cuixart és Jordi Sanchez civil szervezeti vezetőket egy évvel ezelőtt tartóztatták le a spanyol hatóságok, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

„Ez nem a függetlenségről, hanem a demokráciáról szól.” - mondja Cuixart felesége - „Furcsának tartjuk, hogy amit megtehetnek az emberek az Egyesült Királyságban Skóciában, vagy Kanadában Quebec tartományban, azt mi Katalóniában nem tehetjük meg, hanem elfojtják a törekvéseinket, akár úgy is, hogy börtönbe zárnak."

Az Amnesty International az aktivisták elengedésére szólította fel a hatóságokat, és Katalónia elszakadáspárti elnöke, Quim Torra is ezt szeretné:

„Nem bűnösök, a szavazás nem számít bűnnek. A bűn az, ha megvernek valakit, mert elmegy szavazni. A politikai foglyoknak ma otthon kellene lenniük a családjuk körében. Ehhez ragaszkodunk. Semmilyen ellenük hozott ítéletet nem fogadunk el, csak a felmentésüket.”

Tavaly októberben a katalán parlament megszavazta a függetlenséget, ezt követően azonban a madridi vezetés feloszlatta a szervezetet, és átvette a régió irányítását. Öt szeparatista vezető külföldre menekült, heten börtönben vannak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Madridba vonultak a tüntető spanyol gazdák

A spanyol gazdák még mindig tiltakoznak, az EU-tól várják a megoldást

Napok óta tüntetnek Madridban Pedro Sanchez kormányfő ellen