NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Közelebb a megállapodáshoz, hosszabb lehet az átmeneti időszak - EU vezetők a csúcs után a brexitről

Közelebb a megállapodáshoz, hosszabb lehet az átmeneti időszak - EU vezetők a csúcs után a brexitről
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

"Ez inkább egy megérzés, de azok is számítanak a politikában" - fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

HIRDETÉS

A brexit ügyében előrelépés nem történt, de közelednek az álláspontok – ez a megérzése az Európai Tanács elnökének, aki a most folyó brüsszeli uniós csúcs második napján mondta ezt hozzátéve, hogy ezt nem is annyira racionális, mint inkább intuitív érvekkel tudná alátámasztani.

"Ez inkább egy megérzés, de azok is számítanak a politikában."(Donald Tusk)

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a brexit ügyében rendkívüli csúcsot novemberben nem hívnak össze, ahhoz látványosabb eredmények kellenének. Ezzel együtt egészen biztos abban, hogy meg tudnak majd állapodni már csak azért is, mert ha nem, az számos veszéllyel járna…

Theresa May brit kormányfő röviden és tárgyalópartnereivel ellentétesen nyilatkozott a brexit-tárgyalások mostani fordulójáról, szerinte jelentősek az eredmények. Újságíróknak válaszolva az észak-ír határ kérdéséről és az átmeneti időszak meghosszabbításáról is már ismert álláspontját fejtette ki. Arra a kérdésre, mennyire számíthat saját pártjára, illetve a képviselőházra, vagyis a remélt megállapodás londoni ratifikálása mennyire biztos, Theresa May nem válaszolt.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az európai bankunióval és az eurózónával kapcsolatos egyeztetésekről beszélt mondván, hogy mindezt csak nagy vonalakban érintették, újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az eurózóna közös költségvetése, mint terv, nem került le a napirendről.

A menekültválsággal kapcsolatban Donald Tusk a külső határok védelmét és a biztonsági kockázatok minimalizálását hangsúlyozta. Jean-Claude Juncker Olaszország terheinek enyhítésével, az olasz költségvetés teherbírásával összefüggésben mindössze annyit mondott, hogy tárgyalnak, további jelentéseket várnak, a dolog folyamatban van.

Jean-Claude Juncker egy formálódó afrikai együttműködésről is beszélt. Az Arab Liga és az Európai Unió első csúcstalálkozója a tervek szerint február végén lesz. Az Európai Bizottság elnöke külön kiemelte, hogy nem kizárólag a migráció kezelésében akarnak együttműködni, hanem sokrétű, nem utolsósorban szoros gazdasági partnerségről tárgyalnak majd.

A cikk megosztásaKommentek