NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Róma magyarázza a magas hiánycél okait

Róma magyarázza a magas hiánycél okait
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az olasz költségvetési hiánycél mérsékléséről egyeztetett Giovanni Tria és Pierre Moscovici.

HIRDETÉS

Az olasz költségvetési hiánycél mérsékléséről egyeztetett Rómában az EU pénzügyi biztosa és az olasz pénzügyminiszter. Giovanni Tria és Pierre Moscovici közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy konstruktív párbeszédet folytat Brüsszel és Róma. Az olasz kormány háromszor nagyobb hiánycélt javasolt a következő három évre, mint az előző római vezetés.

Az Európai Unió gazdasági ügyekért felelős biztosa, a francia Pierre Moscovici hangsúlyozta, hogy Olaszország pont olyan bánásmódban részesül, mint a többi tagállam, nincsenek a háttérben titkos politikai játszmák. "Az elmúlt években minden tőlem telhetőt megtettem, hogy Olaszország számára előnyös legyen a Stabilitási és Növekedési Paktum, ami összegszerűen 30 milliárd eurót jelent" - tette hozzá a biztos.

Az olasz gazdasági- és pénzügyminiszter, Giovanni Tria arról beszélt, hogy mélyebben kell megértetni az Európai Bizottsággal és az üzleti élet szereplőivel az okokat, amik miatt az olasz kormány nagyobb hiánycélt tart szükségesnek.

A pártoktól független, viszonylag konzervatív fiskális nézeteket valló olasz pénzügyminiszter azt javasolta, hogy a jövő évre 1,6 százalékban határozzák meg a hiánycélt, és aztán fokozatosan csökkentsék. Hosszú és kemény viták után azonban a kormányzó pártok vezetői legyűrték, arra hivatkozva, hogy teljesíteniük kell választási ígéreteiket, köztük a nagyvonalúbb nyugdíjrendszer bevezetését és a legrászorultabbak segélyének felemelését havi 780 euróra.

Az eurózóna 19 országa közül GDP-arányosan Olaszországnál csak Görögország halmozott fel nagyobb államadósságot.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Küszködik a német gazdaság

Az éghajlatváltozás felpörgetheti az inflációt

Bányákat kell nyitni Európában ahhoz, hogy a kontinens ne függjön Kínától a ritkaföldfémek terén