NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Választások sorozata indul vasárnap Lengyelországban

Választások sorozata indul vasárnap Lengyelországban
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Tarolhat a lengyel kormánypárt a helyhatóságokban is vasárnap. Az előrejelzések legalábbis ezt mutatják a voksolás előtt két nappal is. A kormány központosít, de beindult a gazdaság, és nő az életszínvonal.

HIRDETÉS

Lengyelországban a legnagyobb kormánypárt győzelmét jelzik az előzetes felmérések a helyhatósági választások kampányidőszakának utolsó napján is.

Habár a lakosság országos tüntetéssorozatokkal tiltakozott kormányzati kezdeményezések és parlamenti dön tések ellen is az elmúlt két évben, a Jog és Igazságosság pártja több kormányválság után is őrzi pozícióját. A gazdasági fellendülés és az életszínvonal érezhető emelkedése feledteti a központosító törekvéseket.

A vasárnapi voksoláson 2500 polgármester és 45 ezernél is több önkormányzati képviselő mandátumáról döntenek a választópolgárok. Ahol első körben nem sikerül, ott november 5-én újból le kell adniuk szavazatukat.

Jövőre az európai parlamenti választások mellett a varsói törvényhozást is újraválasztják, 2020-ban pedig elnökválasztás lesz Lengyelországban.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Dulakodás alakult ki az Áldozatok Emlékművénél Varsóban

Varsó állva hagyta Budapestet, legalábbis ami a közlekedés fejlesztését illeti

Elnöki kegyelmet kapott a volt lengyel belügyminiszter és helyettese