NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Szíria-csúcs lesz Isztambulban

Szíria-csúcs lesz Isztambulban
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A török államfő hívta egyeztetésre a német kancellárt, az orosz elnököt és a francia köztársasági elnököt. A szíriai polgárháború lezárásának és a humanitárius katasztrófa felszámolásának lehetőségéről tárgyalnak a jövő héten.

A szíriai polgárháború mielőbbi lezárásának lehetőségéről, az azt követő politikai rendezés esélyéről és a humanitárius katasztrófa felszámolásáról tárgyal Isztambulban az orosz és a francia elnök, illetve a német kancellár a jövő héten Isztambulban.

HIRDETÉS

Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron és Angela Merkel is elfogadta a török államfő meghívását.

Törökország kulcsszerepet vállalt két évvel ezelőtt a háború elől nyugatra menekülő szíriaiak befogadásában, illetve megállításában.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős szíriai különmegbízottja, Jan Egeland arról beszél, hogy Ankara és Moszkva is a korábbinál több időt ígér a megállapodás végrehajtására, ugyanis a korábbiak közül többet nem sikerült vagy lehetetlen lesz tartani. De így óriási megkönnyebbülés lesz számukra, hogy több idő jut a diplomáciára, mert az borzasztó, amikor csak a hadviselés logikája mentén történnek a dolgok, ahogyan ez egyébként majdnem mindig így volt ebben a háborúban, szóval ez nemcsak a lakosságnak szörnyű, hanem a segélyszervezeteknek is, amelyeknek most 12 ezer embere dolgozik Idlib tartományban.

Az északnyugati Idlib tartomány a felkelők utolsó bástyája, oda vonultak vissza az elmúlt két évben az orosz és iráni támogatással megállíthatalanul előre nyomuló szíriai kormányhadsereg elől. Idlibet nem ostromolták meg a kormányerők, Ankara és Moszkva megállapodásra jutott, habár politikai érdekeik több szempontból is ellentétesek. Regionális stratégiájuk azonban azt diktálja, hogy ne rombolják le a tartományt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Erdogan nem ment el az erőmű avatására

A külpolitikai lavírozáson múlhat Erdogan elnöki széke

Putyin F-16-osokra vonatkozó fenyegetése a NATO-val való háború kezdete lehet