NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Mi jön az INF felmondása után?

Mi jön az INF felmondása után?
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A közepes hatótávolságú atomfegyverekről szóló szerződés lehetséges felmondása gyengíti az Egyesült Államokat és szövetségeseit, véli az ország egykori moszkvai nagykövete.

HIRDETÉS

Elégedetlenséget keltett az Egyesült Államok szövetségesei körében, hogy Washington fel akarja mondani a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló nemzetközi megállapodást. Az általános rosszallással szemben Nagy-Britannia és Lengyelország támogatja a lépést. A lehetséges következményekről Michael McFaul, az Egyesült Államok egykori moszkvai nagykövete beszélt az Euronewsnak.

„Sokkal nagyobb fölényünk van a tengeren, nincs értelme egy olyan frontot megnyitni, ahol nincs ilyen fölényünk. Véleményem szerint nem tudunk fölénybe kerülni ezzel, mert egyrészt nincsenek meg az ehhez szükséges fegyvereink, másrészt ki akarná ezeket a saját országába? Ki akar direkt konfliktusba kerülni emiatt Oroszországgal? Talán némelyik új NATO-tagország befogadja ezeket a fegyvereket, de Reagan elnöknek is nehéz volt helyet találni a Pershing rakéták számára a 80-as évek hidegháborús idejében. Most még nehezebb, mert senki nem tudja, hogy alakul az Oroszországgal kapcsolatos stratégiai egyensúly.”

Franciaország és Németország az európai biztonság számára kulcsfontosságúnak nevezte a közepes hatótávolságú atomfegyver-korlátozásról szóló egyezményt, ezért konzultál a NATO-tagországokkal.

„Támogatjuk és teljesítjük a NATO védelmi képességének növelését, de mindig nyitottak voltunk a párbeszédre Oroszországgal, és ez nem is fog változni” - mondta a német kormány szóvivője, Steffen Seibert.

Az Egyesült Királyság és Lengyelország támogatja az egyezmény amerikai felmondását. Varsó már korábban kérte, hogy az orosz fenyegetettség ellensúlyozására telepítsenek több NATO-katonát az országba.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Videó: így dőlt össze a világ harmadik leghosszabb gerendahídja Baltimore-ban

Távozik a Boeing vezérigazgatója - a sorozatos baleseteket és hibákat sürgősen orvosolni kell

Továbbra is fagyasztja az Egyesült Államok az UNRWA támogatását az új kiadási szupercsomagban