NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Orosz-amerikai csúcstalálkozó lesz novemberben

Orosz-amerikai csúcstalálkozó lesz novemberben
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A két elnök Párizsban találkozik majd - ebben állapodott meg Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója Moszkvában.

Vlagyimir Putyin és Donald Trump Párizsban találkozik a jövő hónapban.

HIRDETÉS

Ezt az amerikai elnök Moszkvában tárgyaló nemzetbiztonsági tanácsadója jelentette be kedden.

John Bolton azután utazott az orosz fővárosba, hogy Donald Trump közölte, felmondja az 1987-ben kötött kétoldalú nukleáris leszerelési egyezményt.

Vlagyimir Putyin azt mondta John Boltonnak, hogy ha jól emlékszik, az amerikai hadsereg egyenruháján van egy sas. Egyik karmában 13 nyílvessző, a másikban egy olajág 13 olajbogyóval, ez a békére törekvő politizálást szimbolizálja. A kérdés most az - folytatta -, vajon ez a sas megette-e az összes olajbogyót, és csak a nyílvesszők maradtak-e meg...

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója többször is elismételte moszkvai tárgyalásain, hogy Moszkva nem tartja be a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták leszereléséről több mint 30 éve kötött szerződést.

Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy sajnos Oroszországnak most is vannak olyan rakétái Európában, amelyek sértik ezt az egyezményt. Úgyhogy szerinte jelent ez fenyegetést, nem pedig az, ha Washington felmondja ezt a régi megállapodást.

Az orosz külügyminiszter ezt visszautasította, Putyin elnök pedig választ ígért Washingtonnak arra az esetre, ha nukleáris fegyverkezésbe kezdene.

Az Euronews tudósítója, Galina Polonszkaja azt mondja, hogy az újságírók főleg erről kérdezték John Boltont, aki megerősítette Washington kilépési szándékát, de azt mondta, elégedett az elmúlt két nap moszkvai tárgyalásaival. A Kreml ugyanakkor nem lát áttörést, Bolton látogatását jelzésértékűnek veszi, és méltányolja, hogy Washington továbbra is kész erőfeszítéseket tenni a párbeszéd fenntartása érdekében.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Titokban tárgyal a Kreml a Moszkvában bebörtönzött amerikai újságírót érintő fogolycseréről

Putyin: Nem támadunk meg egyetlen NATO-tagállamot sem

A Crocus-dráma óta keményen rászállt az orosz rendőrség a tádzsik állampolgárokra