NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az orvosok is kiálltak a hajléktalanokért

Az orvosok is kiálltak a hajléktalanokért
Írta: Noemi Mrav
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az ügyvédek és bírák után most az orvosok szólították fel a kormányt, hogy hagyja abba a hajléktalanok kriminalizálását.

HIRDETÉS

Nyílt levélben fordultak a társadalomhoz és a kormányhoz az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű facebook-csoport tagjai. A több mint 3000 tagot számláló csoport azt írja: "Orvosként és felelős értelmiségiként úgy érezzük, hogy meg kell szólalnunk hajléktalan honfitársaink érdekében. A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni."

Mint írják, büntetés helyett a szociális és egészségügyi ágazat egységes, átgondolt, forrásokat is hozzárendelő együttműködése jelenthetne európai, méltó megoldást ebben a kérdésben.

"Úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz. Amellett, hogy a törvényben foglaltakat aggályosnak tartjuk, meg kell jegyeznünk, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant. Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz."

Emellett kérik azt is a kormánytól, hogy a bíróságra vitt hajléktalanok mellé ne csak jogi segítséget, hanem orvosszakértőt is rendeljenek ki, és kezdeményezzenek párbeszédet a szakmai szervezetekkel, "amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik."

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai egyébként orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt. Mint hitvallásukban írják: "a felmérések szerint a kollégák döntő része károsnak ítéli a paraszolvenciát és számottevő részük nem is fogadja el a borítékot", csak kellemetlen erről beszélni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Hajléktalan-törvény: mit is old meg?

Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen

A hajléktalanok ügyét a strasbourgi bíróságig viszik a jogvédők