NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Nem buktatta meg pártja Theresa Mayt

Nem buktatta meg pártja Theresa Mayt
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Így megerősödve fejezheti be a brexit tárgyalásokat.

HIRDETÉS

Szerda este eldőlt: Theresa May marad az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A konzervatív kormányfő megnyerte a pártja által, ellene kezdeményezett bizalmi szavazást. Ráadásul az alsóházi frakció mintegy kétharmada erősítette meg pozíciójában.

- A titkos szavazáson 200-an szavaztak a miniszterelnök maradása, míg 117-en a távozása mellett - jelentette be Sir Graham Brady, a tekintélyes 1922-es bizottság elnöke. Ez az a thory szervezet amelynek May kedden megígérte, hogy a 2022-es parlamenti választásokon már nem jelölteti magát a kormányfői posztra.

A bizalmatlansági indítványt a kormánypárt kemény brexit-et követelő tagjai kezdeményezték. A miniszterelnök a döntés után megígérte, hogy a jövőben az ő véleményüket is meghallgatja és képviseli majd.

- A szavazás eredménye még egyértelműbbé tette, hogy mi a feladatunk: végig kell vinnünk a brexit folyamatot, hogy egy szebb jövőt teremtsünk a briteknek. Az emberek erre hatalmaztak fel minket. Az egész országnak össze kell fognia, a széthúzás helyett. Minden itt, Westminsterben kezdődik - mondta May.

Politikai ellenfelei - pártjában a kemény brexit hívei, illetve az ellenzéki munkáspárt képviselői - szerint Maynek le kellene vonnia a következtetéseket.

"Le kellene mondania" - mondta Jacob Rees-Mogg, a kemény brexit egyik prominens képviselője, May párttársa. - "Az általa letárgyalt megállapodás alapjaiban rossz, nem tudja elfogadtatni sem a DEP-al, sem az ellenzékkel, sem a saját pártjának egy részével."

"Azok közül, akik a leginkább ismerik Theresa May-t, saját képviselőinek negyven százaléka úgy szavazott, hogy nincs már bizalmuk benne" - mondta egy munkáspárti képviselő, Richard Burgon. - Ez annyit jelent, hogy még azt a kevés szavahihetőségét is elvesztette tárgyalóként, amivel korábban rendelkezett. 

A kormányfő ellen egy éven át nem indíthatnak újabb bizalmi szavazást, így már szinte biztos, hogy ő fejezheti be a kiválást.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Törvénymódosításra készül London a belfasti parlament visszaállítása érdekében

Két év után újra összeülhet az észak-ír parlament

Új esélyt kaptak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok