NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

ENSZ: Vita Koszovóról

ENSZ: Vita Koszovóról
Szerzői jogok REUTERS/Laura Hasani
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Ismét a balkáni ország hadserege volt a téma New Yorkban

HIRDETÉS

Négy napon belül másodszor ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy Koszovó ügyéről tárgyaljon. A balkáni ország pár napja gyakorlatilag hadsereggé alakította át biztonsági erőit.

Az ENSZ-ülésen Aleksandar Vucic szerb elnök az 1999-es ENSZ-határozat megsértésével vádolta Koszovót, melynek elnöke, Hashim Thaciazt válaszolta, hogy országa szuverén állam, ezért joga van saját hadsereget felállítani.

Az elmúlt években egymáshoz nem közeledő álláspontokra, az előző napok eseményeire, illetve a két elnök szavaira az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkár-helyettese, Jean-Pierre Lacroix úgy reagált, a nemzetközi szervezet attól tart, hogy fokozódhat a feszültség, különösen Koszovó szerb határhoz közeli, északi régiójában.

Múlt héten a koszovói parlament egyhangúan szavazta meg a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztonsági erőket hadsereggé alakítsák.

A keddi ENSZ-ülésen a koszovói elnök azt mondta az átalakításról, annak nincs agresszív célja, a "koszovói hadsereg léte soha senkire nézve nem lesz fenyegető”.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az ENSZ és a NATO sem örül a koszovói hadsereg felállításának

Önálló hadsereg alakul Koszovóban

Ezrek tüntettek a szerb dínár betiltása ellen Koszovó szerbek lakta részén