NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Óriási a túlkínálat Európában az almából

Óriási a túlkínálat Európában az almából
Írta: Euronews és MTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Túl jól sikerült a tavalyi szüret, ami lenyomta az árakat, és mivel a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy az étkezési alma, ez még tovább csökkenti a felvásárlási árat.

HIRDETÉS

Az egy évvel ezelőttinek akár a feléért is eladják a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogyó étkezési almát a hűtőházakból, és eközben nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

A lap pénteki számában arról írnak, a léüzemek már leálltak, de a jövő hónapra megígért újraindulásuk esetén is várhatóan csak a lengyelországi, kilónként csupán 6 eurócenthez hasonló, alig 20 forintos áron veszik majd át a gyümölcsöt, ami komoly csalódás lesz az egyébként is nyomott, 65-90 forintos étkezésialma-árral kalkuláló termelőknek.

Európában óriási a túlkínálat almából, a megszokott 11,5-12 millió tonna helyett 14 millió tonna körüli volt a termés, ami már a szüret idején feszültségeket okozott, az almatermelők az alacsony átvételi árak miatt tüntettek is. Magyarországon az átlagtermés 550-600 ezer tonna körüli, de tavaly a nyár végi becslések szerint 700-750 ezer tonna alma termett, illetve Ledó Ferenc szerint elképzelhető a 850 ezer tonna is, és ebből a FruitVeB adatai szerint csak 200-230 ezer tonna az étkezési minőségű.

Mivel az érkezési alma iránt jóval mérsékeltebb a kereslet, a termelők kilogrammonként csak 60-90 forintért tudják eladni, míg egy éve még 130-150 forint volt az ár.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Óriási bajban az almatermesztők az aszály miatt Angliában

Látványos riportfotók a francia gazdák fagy elleni küzdelméről

Az olcsó gyümölcs korszaka végleg véget ért, jelentős áremelkedés jön