NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Feszültségmentes magyar-amerikai találkozó

Feszültségmentes magyar-amerikai találkozó
Szerzői jogok MTI/Szigetváry Zsolt
Írta: Attila Magyar
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Csaknem nyolc év után először látogatott amerikai külügyminiszter Magyarországra.

HIRDETÉS

Csaknem nyolc év után először látogatott amerikai külügyminiszter Magyarországra. Mike Pompeo tárgyalt többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péterrel. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a jelenlegi amerikai republikánus kormányzat ugyanazokat az értékeket vallja, mint az Orbán-kormány. Utóbbi kapcsán egyebek mellett kiemelte a globális migrációs csomag elleni küzdelmet.

Szijjártó Péter úgy vélte, mindkét kormányzat hazafias és őszinte politikát folytat, így tudnak olyan kérdésekről is beszélni, mint a kárpátaljai magyarok helyzete, vagy a Kínához és Oroszországhoz fűződő viszony.

— Nyugat-Európában elképesztő képmutatás zajlik az Oroszországgal kapcsolatos együttműködés vonatkozásában. A felszín felett megy a szóbeli kritika, a felszín alatt meg üzletek köttetnek Nyugat-Európa és orosz cégek között eurómilliárdokért. Azt is elmondtam a miniszter úrnak, hogy az Egyesült Államok számíthat Magyarországra, mint egy megbízható védelmi és katonai szövetségesre - fogalmazott Szijjártó Péter. 

Kínával kapcsolatban a magyar politikus megjegyezte, Magyarország az EU-Kína kereskedelmi forgalom 1,2 százalékáért felel, a többit más uniós országok bonyolítják.

MTI/Szigetváry Zsolt

"Putyin éket akar verni"

Az amerikai külügyminiszter úgy véli, Kína és Oroszország nem elkötelezett a demokrácia iránt. Mike Pompeo szerint fontos támogatni Ukrajna szuverenitását és területi egységét. 

— Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen a barátaink és közénk, a NATO közé. A magyarok nagyon jól tudják a történelemből, hogy Oroszország soha nem lesz a kis népek szabadságának és szuverenitásának támogatója - mondta az amerikai külügyminiszter. 

Középpontban a védelmi együttműködés

A két ország a múlt héten lezárta a védelmi együttműködésről szóló tárgyalásokat, és hamarosan a magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága elé terjesztik a végeredményt. Emellett szintén a Honvédelmi Bizottsághoz fordulnak, mivel a közepes-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzése témájában előrehaladott tárgyalásokat folytattak.

MTI/Szigetváry Zsolt

Gáz - de honnan?

A másik legfontosabb kérdés a gáz volt. Szijjártó arra kérte Pompeót, segítsen abban, hogy az ExxonMobil amerikai energiaipari cég minél hamarabb hozzon végső beruházási döntést a román gázbeszerzés ügyében. Magyarország óriásit léphet előre, ha ez megvalósul - tette hozzá.

Korrupció elleni harc

Pompeo beszélt az amerikai elkötelezettségről a civil szervezetek irányában, de az amerikai magyar iskolákról, a tréningekről, a mentorálásról, a diákcserékről is, és egy magyar középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramot is bejelentett, de a korrupció elleni harc támogatásáról is szólt.

MTI/Szigetváry Zsolt

— A két külügyminiszter sajtótájékoztatója rendkívül barátságos hangulatban zajlott, nyoma sem volt feszültségnek. Előzetesen sokan arra számítottak, hogy Mike Pompeo nyíltan kritizálni fogja a magyar kormány egyes intézkedéseit, erre végül nem került sor - összegzett az Euronews tudósítója, Magyar Attila

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Talgo-felvásárlás: visszaütött a magyar kormány kétes hírneve

Betiltaná a kormány, hogy a 18 év alattiak energiaitalt vehessenek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei