NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Megkezdődött a katalán politikusok pere

Megkezdődött a katalán politikusok pere
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött a katalán függetlenségi politikusok elleni per. Tizenkét embert vádolnak.

HIRDETÉS

A spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött a katalán függetlenségi politikusok elleni per. Tizenkét embert vádolnak azzal, hogy 2017. október 1-jén alkotmányellenesen szerveztek függetlenségi népszavazást, majd fogadtak el katalán függetlenségi nyilatkozatot.

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetést kért különböző bűncselekmények miatt. Érvelésük szerint ugyanis veszélybe sodorták az ország alkotmányos rendjét.

- Ma sokan Katalóniában és szerintem Spanyolország más részein is fájdalmat éreznek. Azért, mert látják ezeket az embereket itt ülni. Ugyanakkor méltóságot is látunk. 12 nő és férfi csak annyit tett, hogy szavazóurnákat hozott a katalánoknak, hogy dönthessenek a jövőjükről, egy referendumról - mondta a katalán házelnök, Roger Torrent.

A leváltott katalán elnök és egykori kormányának külföldre menekült négy tagja nem ül a vádlottak padján, mert a spanyol bíróság hiába kérte kiadatásukat Belgiumtól és Németországtól.

- Szeretném megkérdezni az európai intézményeket is, hogy az Európai Uniót miért érdekli jobban például az, ami Venezuelában történik annál, ami Madridban folyik. Egyértelmű véleményt kellene hallanunk az Európai Unióból, amikor az emberi jogok és az alapértékek védelmére kelnek világszerte, mert ez a feladatuk - hangsúlyozta Carles Puigdemont.

Tüntetők és ellentüntetők is megjelentek a bíróság előtt. Az egyik oldal szerint a vádlottak politikai foglyok, a másik oldal szerint viszont törvénysértők.

- Az, hogy a közönség soraiban és nem a vádlottak padján ül a katalán elnök, azt bizonyítja, hogy a puccs még mindig tart. Különösen azután, hogy pár hete azt mondta: "nincs visszaút". És egy másik, erőszakosabb útra utalt. Ezzel pedig nyilvánosan összeesküvést szőtt a szeparatista lázadás folytatására - vélte a Vox párt elnöke, Santiago Abascal.

A tárgyalás várhatóan három hónapig tart majd, ezalatt több száz tanút akarnak meghallgatni, köztük Mariano Rajoy egykori spanyol miniszterelnököt is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért