NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Ügyészi beszédek a katalán szeparatisták perében

Ügyészi beszédek a katalán szeparatisták perében
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A katalán szeparatista vádlottakra 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kértek az ügyészek.

HIRDETÉS

Az ügyészi beszédekkel folytatódott a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a madridi legfelsőbb bíróságon szerdán. Kedden a védelem hangoztatta, hogy politikai eljárás zajlik, ami az emberi jogok megsértése. Javier Zaragoza ügyész, aki korábban az ETA elleni küzdelem részese volt, így reagált:

"A szeparatisták ügyvédei igyekeznek a vádlottakat politikai per áldozataiként feltüntetni, miközben ők komolyan megsértették az alkotmányos rendet, és paradox módon kispadra ültették az államot és intézményrendszerét, amit most viszont saját céljaikra igyekeznek kihasználni. Komolyan megsértették az egyetlen eszközt, ami egy demokratikus társadalomban elfogadható, a törvények betartását" - mondta Javier Zaragoza.

Egy másik ügyész, Fidel Cadena Spanyolország területi integritásáról beszélt:

"Az emberek egy része nem dönthet arról, hogy mi tartozik mindenkihez. Az ország területi egysége szempontjából Segovia nem csupán a segoviaiaké, Zaragoza sem csak a zaragozaiaké, ahogyan Katalónia sem csak a katalán szeparatistáké, hanem minden spanyolé" - magyarázta Fidel Cadena.

Az ügyészek szerint egyértelmű, hogy a katalán szeparatisták több mind két hónapon át szándékosan sértették meg a spanyol alkotmányos rendet, illetve visszaéltek a közpénzek felhasználásával, hiszen a referendum szervezése közben már tudták, hogy mivel a népszavazás törvénytelen, érvényes sem lehet, így annak költsége a közpénz elpazarlása.

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért a vádlottakra. Ítélethirdetés a tervek szerint három hónap múlva várható.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért