NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kormányválság Spanyolországban

Kormányválság Spanyolországban
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A kisebbségben kormányzó szocialisták költségvetési terve elbukott szerdán a parlamentben, így igen valószínű, hogy előrehozott választáson jönnek az ibériai monarchiában. Ha igen, öt éven belül harmadszor lesznek általános választások Spanyolországban.

Előrehozott választások jöhetnek Spanyolországban, miután a kormánynak nem sikerült keresztülvinnie költségvetési tervét a parlamenten. A konzervatív többségű spanyol törvényhozás 350 képviselője közül 191-en nemmel voksoltak szerdán, ami nem volt meglepetés, miután a kormány elvesztette a katalánok támogatását.

HIRDETÉS

A szocialisták kisebbségben kormányoznak tavaly június óta, ami a szokásosnál is nagyobb küzdelmet jelent a továbbra is erős katalán függetlenségi törekvések és a másfél évvel ezelőtti törvénytelen katalán referendum miatt indult elszámoltatás közepette.

A kormányfő várhatóan a pénteki kormányülés után jelenti be, mit lép a parlamenti kudarc után.

A Néppárt vezetője, Pablo Casado a szavazás után arról beszélt, hogy ez egy olyan pont a törvényhozás folyamatában, ahonnan nincs visszatérés, Pedro Sánchez kormányfői karrierjének vége. A parlament ugyanis nem volt hajlandó mellé állni még a legalapvetőbb törvényhozási kérdésben sem.

A kormányfő mosolyogva, de némán távozott a kongresszusból közvetlenül a voksolás után. Miután a katalán szeparatistákkal folytatott egyeztetése zátonyra futott a minap, Pedro Sánchez pontosan tudta, hogy a katalánok szavazatára nem számíthat.

A Katalán Republikánus Baloldal egyik képviselője szerint nyilvánvaló, hogy hibáztak. Úgy is mondhatná, hogy naívak voltak. Hónapokon át támogatták a szocialista kormányt, és semmit sem kaptak cserébe. Ennek a pártnak az elnöke, Katalónia volt alelnöke, Oriol Junqueras is a vádlottak padjára került hétfőn Madridban. A 2017-es törvénytelen katalán függetlenségi referendum miatt indult per a költségvetési vitával egy napon kezdődött.

Az ügy egyre nagyobb elégedetlenséget szül mindkét oldalon. A jobboldal masszív tömegtüntetéssel reagált a kormány és a katalán szeparatisták egyezkedésére, és Sánchez most válaszul a baloldalt akarja utcára vinni, ami elemzők szerint hatásos mozgósítás az előrehozott választások előtt.

A Reuters hírügynökség információi szerint április 14-én vagy 28-án valószínű a voksolás, amely öt év alatt a harmadik általános választás lesz Spanyolországban.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért