NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Lemondott a NASA az Opportunity-ről

Lemondott a NASA az Opportunity-ről
Szerzői jogok NASA/JPL/Cornell University
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A marsjáró túlteljesítette a tervet.

HIRDETÉS

Lemondott a NASA arról, hogy helyreállítsa a kapcsolatot az Opportunity marsjáróval. A 2004-ben a Marsra érkezett, geológiai vizsgálatokat végző hatkerekű robot júniusban porviharba került. A NASA egy utolsó, sikertelen kísérletet tett a kapcsolat helyreállítására, mielőtt lezártnak nyilvánította a küldetést.

"A legérdekesebb dolog, amit az Opportunity felfedezett, hogy valaha víz volt a Marson, amit meg lehetett volna inni", foglalta össze a küldetés eredményeit az Euronews tudományos szakújságírója, Jeremy Wilks. "Milliárd évekkel ezelőtt, persze, de ez mégis megváltoztatta, amit a szomszéd bolygó lakhatóságáról gondoltunk. És persze fantasztikus képeket köszönhetünk neki, tényleg ajánlom mindenkinek, hogy tekintse meg az Opportunity örökségét."

Az Opportunity marsjáró küldetését 90 napra tervezték, ehhez képest 15 évig működött, hosszabb ideig, mint bármelyik hasonló járgány az űrkutatás történetében. 45 kilométer hosszú utat tett meg a Mars felszínén. A NASA egy Billie Holliday-számmal, az I'll be seeing you-val búcsúzott tőle.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Úton a Nemzetközi Űrállomás felé a Szojuz

Műszaki probléma miatt elhalasztották egy Szojuz űrhajó indítását

Kína nem aprózza el – ha egyszer űrverseny, akkor az egész Föld-Hold térséget ellenőrizné