NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Save the Children: Ötször annyi gyerek hal meg a háborúkban, mint katona

Save the Children: Ötször annyi gyerek hal meg a háborúkban, mint katona
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A konfliktuszónákban élő gyerekek életében jelentős traumát okoznak a háborúk, a szolgáltatások teljes megszűnése.

HIRDETÉS

Több mint 100 ezer csecsemő hal meg évente háborúkban - áll a Save the Children nevű nemzetközi jogvédő szervezet friss jelentésében.

A tíz konfliktus sújtotta terület, ahol a legrosszabb ma gyereknek lenni: Afganisztán, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak, Mali, Nigéria, Szomália, Dél-Szudán, Szíria, Jemen.

A Save the Children vezérigazgatója, Helle Thorning-Schmidt a háborúban életüket vesztett gyermekek mellett kiemelte azok szenvedéseit is, akiknek az életében jelentős traumát okoznak a háborús évek:

"Jelenleg a háborúk városi környezetben zajlanak: szándékosan céloznak meg iskolákat és kórházakat, megtagadják a humanitárius segítséget, az olyan alapvető dolgokat, mint az étel, a víz és az egészségügyi ellátás. Ez egy taktika a háború megnyerésének érdekében. A háborúk elhúzódóbbak, mint korábban. A szíriai polgárháború már hosszabb ideje tart, mint amilyen hosszú a második világháború volt. És amikor egy háború ilyen sokáig tart, a háborús övezetekben élő gyerekek szenvedni fognak a szolgáltatások teljes leállásától. Gyermekek halnak meg a bombázásokban, de nagyon sok gyerek szenved a háború indirekt hatásaitól is."

A szervezet jelentése kiemeli, hogy míg a konfliktusokban 175 ezer fegyveres vesztette életét 2013 és 2017 között, addig majdnem ötször annyi gyermek, 870 ezer halt meg az összecsapások miatt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Évről évre egyre több gyermek él konfliktusövezetben

Saját gyermekeit kínozta a gyermeknevelés youtuber szószólója az Egyesült Államokban

10 millió gyereknek kellett elhagynia az otthonát 2023-ban