NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Izraeli bevándorló-történet nyerte a Berlinale fődíját

Izraeli bevándorló-történet nyerte a Berlinale fődíját
Szerzői jogok Christoph Soeder/Pool via Reuters
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Navad Lapid Szinonimák című alkotása Arany Medvét kapott, a nemzetközi zsűri nagydíját pedig Francois Ozonnak ítélték, papi zaklatást körüljáról dokudrámájáért.

HIRDETÉS

Navad Lapid izraeli rendező Szinonimák című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni környezetébe, feledni gyökereit, megtanulni franciául, mert hazájáról hallani sem akar többé.

"Az egyetlen, ami érdekelt, a pillanat igazsága, azt kikutatni, mélyre ásni, addig menni, ameddig csak lehet, ez lebegett a szemünk előtt a forgatás alatt" - nyilatkozta a rendező.

A nemzetközi zsűri nagydíjával Francois Ozont jutalmazták. A világhírű francia rendező a katolikus egyház gyermekmolesztálási ügyeit feldolgozó Grace a Dieu, magyarul Isten kegyelméből című filmjéért vehette át az elismerést.

Ozon nemes egyszerűséggel Istennek köszönte meg az Ezüst Medvét..

A rendező most először forgatott igaz történeten alapuló filmet, ráadásul a közelmúlt egyik legnagyobb egyházi botrányát, Bernard Peyrat katolikus pap sorozatos molesztálásának következményeit dolgozta fel.

"Belátom, bonyolult és érzékeny témát válaszottam. Vannak, akik képesek pusztán filmként tekinteni rá, de azok számára, akik bármi módon érintettek az ügyben, nehéz fikcióként értelmezni, ezt elismerem" - mondta Ozon.

A legjobb színésznőnek és színésznek két kínai művészt, Yong Mei-t és Wang Jingcsunt ítélte a zsűri, Wang Xiaoshuai provokatív drámájában, a So Long, My Sonban nyújtott alakításukért. A háromórás film egy család három évtizedét öleli fel, egy házaspár története, akiknek egyetlen fiuk vízbe fulladt - keserű lelki és társadalmi tükre a kínai egykepolitikának.

A díjkiosztó egyben az utolsó olyan Berlinalét zárta, amelyen Dieter Kosslick elnökölt, aki 18 év után elhagyja a fesztivál vezetői posztját.

"Az utolsó Kosslick-féle Berlinalén a nemzetközi versenyben politika- és társadalomkritikus filmeket díjaztak, szórakoztató mozik helyett erős, kemény művészfilmeket" - mondta Wolfgang Spindler, az Euronews tudósítója.

Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinalén szereplő másik új magyar alkotás, Tóth Luca Lidérc úr című animációja is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Antiszemita botrány a Berlinalén: vastapsot kapott az Izrael-gyűlölet

A benini bronzok visszaszolgáltatásáról szóló Dahomey a legjobb film a Berlinalén

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei