NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az elhagyatottság érzése és a magas munkanélküliség erősíti a szélsőjobboldali pártokat

Az elhagyatottság érzése és a magas munkanélküliség erősíti a szélsőjobboldali pártokat
Írta: Valérie Gauriat
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Euronews a spanyolországi Andalúziában járt utána, hogy mi lehet a szélsőjobboldali Vox párt növekvő népszerűségének az oka.

— Mindenki hall engem? Srácok, akkor irány drogfölde! - mondja a helikopter pilótája.

Így indul a szokásos őrjárat a tengerpart mentén La Línea de la Concepción városánál a Gibraltári-szorosban, szemben Marokkó partjaival. A dél-andalúziai város arról a nagy mennyiségű hasisról is nevezetes, amit rendszeresen lefoglalnak a rendőrök. A város a hasis európai kapuja, a rendőrség ezen szeretne változtatni.

— Ez itt egy kiló hasis. Minden egyes ilyen csomag legalább 30 ezer eurót ér. Mondhatjuk, hogy a drogcsempészet az élet része lett, itt Líneában? - kérdezte az Euronews riportere.

— Igen, az élet része. Látni kell, hogy itt a társadalom nem működik. Valaki ebből él, de Líneában a cigarettacsempészet is virágzik – mondta egy rendőr.

Erre a partszakaszra érkezik a legtöbb drogszállítmány.

— Nagyon magas a munkanélküliség. Kevés a munkalehetőség, ezért nagyon könnyű – főleg a fiataloknak – hogy ilyesmibe kezdjenek – mondta egy rendőr.

Határvédelem, bűnözés, munkanélküliség, ez az a három téma, ami miatt jelentősen megnövekedett itt a szélsőjobb népszerűsége. A Vox nagy áttörést ért el az andalúziai tartományi választásokon. A szélsőjobboldali párt egyik képviselőjével beszéltünk meg találkozót a líneai piacra, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy mégsem látnak minket szívesen. A helyi aktivistáknak a madridi pártközpontból szóltak, hogy nem állhatnak szóba a médiával.

Odamentünk a Vox információs standjához, de az aktivista, akivel megbeszéltük a találkozót, nem akar szóba állni velünk. Ezért ki kellett takarni a felvételen. Egy fiatal lány lép oda, hogy vitába szálljon vele. A lány a Vox bevándorlókkal és homoszexuálisokkal kapcsolatos szélsőséges nézeteit kritizálta

— Szerintem ez nem helyes! Hallom, amit mondanak, és látom, hogy ez mit okoz! - mondta a lány.

— De azt hallja, amit mi mondunk, vagy azt, amit a média mond rólunk? - kérdezte a Vox aktivistája.

— Hallom, amit hallok és látom, amit látok! Itt most mást mondanak, mint amit kívülről lehet hallani. Azt látom, hogy gyűlöletet szítanak az emberek között! - mondta a lány.

— Akkor megmondom a pártnak, hogy kommunikáljanak jobban, mert az biztos, hogy nem vagyunk homofóbok és idegengyűlölők sem! - mondta a Vox aktivistája.

Miután az aktivista meglátta, hogy még mindig forog a kamera, rendőrt hívott. Mivel az aktivistákkal nem forgathattunk, a piacon kerestük a Vox szimpatizánsait.

— Ön szerint jó dolog az olyan pártok megjelenése, mint a Vox? - kérdezte az Euronews munkatársa.

— Igen – válaszolta egy nő.

— Igen, legalább valami változás kezdődik – mondta a lánya.

— Szerintem ez jó dolog, bár nem szívesen szavazok valami újdonságra, viszont minden más annyira rossz! - mondta az anya.

— A Vox egy olyan párt, amelyik különbözik a többitől. Mi változást szeretnénk, és majd kiderül, hogy képesek lesznek-e erre. Hogy segítsenek a munkásoknak, a kisvállalkozóknak, és a szegény embereknek, ne a kiváltságosoknak – mondta egy eladó a piacon.

— Én nem értek a politikához, és nem is akarok. Mert bármit kérünk, ha segítséget szeretnénk, akkor mi, spanyolok, nem kapunk segítséget. Önnek ennyi nem elég? Nekünk is emigrálnunk kell, hogy jogaink legyenek? Érti? - mondta egy másik eladó.

A Vox központi témája a bevándorlás. A Líneától néhány kilométerre fekvő Algeciras kikötője a fő belépőpont azoknak, akik Európába akarnak jutni, a spanyol partokon. Algecirasban is próbáltuk megkérdezni a Vox aktivistáit, de itt sem jártunk sikerrel.

— Tehát nincs itt a koordinátor, és senki sem akar nyilatkozni, amíg nem kap rá hivatalos engedélyt – mondta az Euronews riportere.

Néhány méterrel arrébb újra megpróbáltuk.

— Azért szavazok a Voxra, mert spanyol vagyok. Ennyi, ilyen egyszerű - mondta egy férfi.

— Én sok nézetükkel egyetértek, de nem minddel – mondta egy másik férfi.

— Melyik nézetekkel? - kérdezte az Euronews riportere.

— A kamera előtt nem fogom elmondani, de egyértelműen egyetértek – válaszolta a férfi.

A kávézóban azonban már felszabadultabbak.

— Ön a Voxra szavaz? - kérdezte az Euronews munkatársa.

— Igen, én arra. Méghozzá azért, mert mindazok az emberek, akik külföldről jönnek, kapnak segítséget. Csak bemennek a városházára és kapnak áramot, vizet, mármint azok, akik máshonnan jönnek. Ez nagyon dühítő. Miközben az embereket, akik ide valósiak, senki sem hallgatja meg. Hát nem a helyieknek kellene elsőként segíteni, mielőtt a máshonnan érkezőknek segítenek? Először törődj a saját portáddal, utána törődhet minden mással – mondta José Antonio Coronil, a Vox szimpatizánsa.

A Vox a középosztályban talál támogatókat. La Línea de la Concepción városközpontjában számos vállalkozás áhítozik azokra az adócsökkentésekre, amiket a Vox ígér. De mint korábban, most sem akarnak erről beszélni a kamera előtt. Az egyetlen, aki nyíltan mert velünk beszélni, a város egyik értelmiségije. Ő támogatja a Vox elképzelését a területi egységről is.

— A Vox szerint meg kell újítanunk a spanyolországi autonóm tartományok rendszerét. Mert ez különböző besorolású tartományokat okozott – mondta Diego López Bonillo, a helyi egyetem munkatársa.

— Miért legyen Baszkföldnek a miénktől eltérő adórendszere? És jobb lenne az is, ha az állam visszavenné magának az oktatási hatáskört. Mert nem lehet tizenhétféleképpen tanítani a történelmet, attól függően, hogy Extremadurában, Andalúziában vagy Katalóniában oktatják. Hiszem, hogy a jelenlegi helyzet a nemzet széteséséhez vezet, hogyha nem térünk le erről az ösvényről – mondta Diego López Bonillo.

Nemzeti egység. Ez a Vox-szavazók egyik vezérmotívuma. Sokan közülük a biztonsági erők tagjai. Egyikük belegyezett, hogy a feleségével együtt találkozzon velünk, de kérte, hogy ne legyen felismerhető. Miután kiábrándult a Néppártból, a legnagyobb spanyol konzervatív pártból, a rendőr a Vox támogatója lett. Felesége szerint ez szélsőséges választás, őt továbbra is a Néppártot támogatja.

— Ez most egy új reménysugár, főleg a területi egység és az alkotmány védelmének kérdésében. Elsősorban a mostani katalóniai eseményeket látva, és mindazt, ami az elmúlt években Baszkföldön történt. Most olyanokat látok, akik az ország egységét védik. Spanyol vagyok, és a politikai nézeteimtől függetlenül megvédem az országomat. Szeretem az országomat! Számomra nagyon erős érzés, ha meghallom a nemzeti himnuszunkat. Libabőrös leszek tőle – mondta a rendőr.

— Ez egy nagyon férfias érzelem! - mondta a felesége.

— De az igaz, hogy volt a múltban egy andalúziai férfitípus, az ibériai macsó, ahogy mi hívjuk Spanyolországban. És ez nagy százaléka a Vox szavazóinak: a férfi, aki eszményíti azt, ami korábban volt, anélkül hogy tudná valójában mi volt! A Vox támogatónak nagy része nem tapasztalta meg a diktatúrát, mert nem elég idősek ehhez. És azt képzelik, hogy a múlt jobb volt, ezért szavaznak rájuk – mondta a rendőr felesége.

— No comment.. - reagált a rendőr.

A Vox megítélése itt Líneában sem egységes. Mint itt a határnál, ami elválasztja a várost Gibraltártól. Itt mindennap spanyolok ezrei mennek dolgozni a szomszédba, amely három évszázaddal ezelőtt került brit fennhatóság alá. A Vox ezt Spanyolországnak követeli, ami eléggé ellentmondásos.

— Számomra a Vox fasiszta, ők mind fasiszták! - mondta egy férfi

— Miért? Mindenki ezt akarja! A Vox csak kimondja hangosan, amit mindenki gondol! - mondta egy másik férfi.

— De te mit gondolsz? - kérdezte az egyik.

— Hogy ez kell nekünk! Először a spanyolok, aztán mindenki más! - válaszolta a másik.

— Ezzel egyetértek, de nem mondasz el mindent, nem beszélj bolondokat. El akarják venni azokat a jogokat, amiket korábban megszereztünk. - mondta az egyik férfi.

— A Vox még új, majd meglátjuk, mi lesz, még nem tudhatjuk! - mondta a másik férfi, és folytatta: A Vox azt ígéri, amit a spanyolok akarnak, tisztes fizetést Spanyolországban, hogy képesek legyünk jó munkát találni itt… - mondta a másik férfi.

— Micsoda? Csökkenteni akarják a minimumbért! Mondok neked valamit… Spanyolországban van egy csomó hitvány alak, akik még mindig Franco rezsimjében élnek. Ez tény! Ez az igazság! - válaszolt az egyik férfi.

A Vox azt ígérte, hogy létesít Líneában egy ipari zónát, hogy véget vessen a Gibraltártól való gazdasági függőségnek. Egy terv, amiben sokan nem hisznek. Mint ahogy Eladio sem. Ő apjáért jött, aki most érkezett vissza Gibraltárról, ahol a lányát látogatta.

— A Vox párt? Azok hasznavehetetlenek! Semmit sem érnek Spanyolországban! Az első, amit mondtak, hogy lezárnák a határokat! Vox! - mondta a nyugdíjas Eladio Pérez Guerreo

— Ha a Vox hatalomra kerülne, azzal a munkám is veszélybe kerülne, sőt másoké is itt a környéken. Sok vállalkozás él meg Gibraltárból – mondta a fia, Eladio Pérez, aki egy szerelőműhely tulajdonosa.

— Itt nincs ipar, egyáltalán semmi sincs Líneában. Semmi! - mondta az apa.

Eladióval később is találkoztunk, pár kilométerrel arrébb, a drogcsempészek városrészben. A családi szerelőműhely, amit testvérével csinálnak, egyik a térség kevés vállalkozásainak. A kuncsaftok fele Gibraltárból jön. A brexittel együtt a Vox kormányra kerülése katasztrófa lenne számukra. De nem hisznek abban, hogy a Vox-jelenség tartós lenne.

— A legtöbb dolog, amit a választási kampányukban mondanak, hiteltelen, kicsit nevetséges. Például, hogy mindenkit kint tartunk, lezárjuk a határokat, megtiltjuk az abortuszt, korlátozzuk a szabadságot. Ez engem kicsit a 40-es évekre emlékeztet, Hitler korszakára… - mondta Eladio Pérez.

— Szerintem az emberek itt Andalúziában úgy szavaztak a Voxra, hogy fogalmuk sincs, mit jelképez. Úgy gondolom, a szavazatukkal inkább büntettek, mert Andalúziát teljesen magára hagyta a központi kormányzat, és az autonómia kormányzata is. Úgy hiszem, vagyis remélem, hogy a legutóbbi az egy tiltakozó szavazás volt – mondta Eladio Pérez.

A városban, ahol a lakosság 35 százaléka munkanélküli, a Vox bízik benne, hogy támogatókat szerezhet. La Línea külvárosában, az egykori halászfaluban, La Atunarában is az elhagyatva érzik magukat az emberek. A gibraltári vizeken nem halászhatnak, és az uniós halászati kvóták is korlátozzák őket. A halászok tönkre mentek, mondja Esteban, aki semmit sem vár a politikától. Szinte semmit.

— Egyre kevésbé hiszek a politikában. Egyre kevésbé… Akik most vannak, azok semmit sem tesznek. Voltak már a szocialisták, aztán a Néppárt, de értünk nem tettek semmit, egyáltalán semmit! Ígéret sok volt, de semmi nem lett belőle! - mondta a halász Esteban López Salmerón.

— Nem hiszem, hogy bárki el tudta volna képzelni, még maga a Vox vezetése sem, hogy a párt eddig eljut. De ahogy mondjuk, az ördögöt már ismerjük, azt már megtapasztaltuk. Lehet-e még ennél rosszabb? Azt nem gondolom! Próbáljuk meg, és ha mégsem jó, akkor majd négy év múlva, megint meglátjuk. A hazugságokból már elegünk van. Így nem lehet előre menni, így nem tudjuk újra talpra állítani az országot – mondta a halász Esteban López Salmerón.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Spanyolország, Európa bordélyháza a prostitúció felszámolására készül

Cserbenhagyottnak érzik magukat a párizsi terrortámadások áldozatainak rokonai

Új szelek fújnak Németországban