NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A vízpazarlás a levegőt is szennyezi

A vízpazarlás a levegőt is szennyezi
Írta: Károly Szilágyi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Magyarországon nincs vízhiány, de ahhoz, hogy elkerüljük a problémákat, itt is takarékoskodni kell.

HIRDETÉS

A tanzániai Namangában élő gyerekek csak az iskolában jutnak vízhez – ha nem fogyott el a vödrökkel, három kilométerről odahordott mennyiség. Magyar önkéntesek segítenek az iskolának pénzt gyűjteni, hogy kutat tudjanak fúratni az udvarra.

Magyarországon más a helyzet, itt a lakások 95 százalékában van vezetékes víz. A helyettes országos tisztifőorvos szerint:

„Elmondhatjuk Magyarországon, hogy bárhol, az ország minden területén lehet a csapról, odatartani a vizespoharat, és abból vizet inni” – mondta Szabó Enikő.

De ez nem magától értetődő dolog. A köztársasági elnöki hivatal környezeti fenntarthatóságért felelős igazgatója szerint az emberiség sokkal több energiát és vizet fogyaszt, mint amennyit a Föld hosszú távon nyújtani tud.

„Magyarországon nincsen ivóvízhiány. Mind a vízbázisainkban, mind az ellátórendszereinkben nagy tartalékokkal rendelkezünk még, de ahhoz, hogy évtizedek múlva is elkerüljenek minket a bajok, nagyjából öt dologra lenne szükség. Az egyik egy folyamatos hálózatrekonstrukció, a másik egy fogyasztói takarékossági szemlélet erősítése, a harmadik a közvetlen vízbázisvédelemnek a fenntartása, a negyedik az élővizeink és víztározóink egészségének a javítása, az ötödik pedig a haváriahelyzetekre való felkészülésünk és beavatkozási képességünk javítása” - mondta az Euronewsnak adott interjújában Kőrösi Csaba.

A szakember szerint aki vizet pocsékol, az a levegőt is szennyezi.

„A takarékosság nem csak azt jelenti, hogy az általam feleslegesen elpocsékolt víz az pénzkidobás, hanem gondoljunk arra, hogy a vizet előállítani energiába kerül. Tehát ha vizet pocsékolok, akkor energiát pocsékoltam. Ha energiát pocsékoltam, akkor teljesen feleslegesen volt az üvegházhatású gázoknak a kibocsátása. A víz hajtja a gazdaságot. Gondoljuk meg, feleslegesen ne dobjunk ki olyan erőt, ami értéket tud létrehozni.”

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Elkeseredett küzdelem zajlik a vízért és az élelemért Mozambikban

Tavaszi nagytakarítás a vízpartokon

Egyre kékebbé válnak a világ vizei a klímaváltozással