NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az elmúlt 100 évben több fát ültettek a svédek, mint amennyi kivágtak

Az elmúlt 100 évben több fát ültettek a svédek, mint amennyi kivágtak
Írta: Noemi Mrav
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az erdők fontos szerepet játszanak a svéd gazdaságban is.

HIRDETÉS

A svédek az elmúlt 116 évben több fát ültettek, mint amennyit kivágtak. Az ok: így teremtenek egyensúlyt a természet és a gazdaság között. 

1903 óta ugyanis törvény szabályozza náluk, hogy a kivágott fák helyére újakat kell telepíteni - írja a Mezőgazdasági és Erdészeti Svéd Királyi Akadémia. Ami még ennél is több: 1993-ban "nemzeti erőforrássá" nyilvánította az ország a területén lévő erdőit.

Az erdészet és a fakitermelés a svéd gazdaság jelentős részét adja. Csak maga a faipar 60 ezer embernek ad munkát, akik elsősorban fakitermeléssel, fűrészárú előállításával foglalkoznak. Ez biztosítja a globális piacokon értékesített murcs, farostlemez és papír nagy részét is. Pedig Svédország csak a világ kereskedelmi fakitermelésre szánt erdőterületeinek kevesebb, mint egy százalékával rendelkezik.

Az erdők kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni harcban is. A szén-dixoid felhasználása és oxigén-kibocsátása miatt a fák nagyban hozzájárulnak a jólétünkhöz, egészségünkhöz is.

A rendszernek természetesen vannak kritikusai is, akik szerint az eredeti erdők kivágása elsősorban a már csak kereskedelmi célokra termesztett erdősítést szolgálja, ráadásul az erdők kivágása veszélyezteti a vadon élő állatokat és a kihalófélben lévő fajok élőhelyeit is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

400 millió fát akar elültetni Írország

Három millió fát ültettek el Vas megyében idén

Egymilliárd fát ültet Ausztrália a következő 11 évben