NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Interjú a Notre-Dame orgonistájával

Interjú a Notre-Dame orgonistájával
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Johann Vexo ahogy minden hétfőn, úgy április 15-én is játszott az esti istentiszteleten. A mise hat órakor kezdődött, amikor egyszer csak - hirtelen - valami történt.

HIRDETÉS

A Notre-Dame orgonistája, Johann Vexo ahogy minden hétfőn, úgy április 15-én is játszott az esti istentiszteleten. A mise hat órakor kezdődött, amikor egyszer csak - hirtelen - valami történt.

„10-15 perc telt el a mise kezdete óta. A pap éppen az evangéliumból olvasott fel, amikor megszólalt a riasztó. Mindenki, aki ott volt, nagyon meglepődött, hiszen most hallottuk először a jelzést a katedrálisban. Egy hangjelzés volt, előre felvett angol és francia nyelvű szöveggel, amely arra kéri az embereket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, de haladéktalanul hagyják el a Notre-Dame-ot. Azt hittem, hogy meghibásodott a rendszer, hogy téves a riasztás. Soha nem hittem volna, hogy megélünk egy ilyen katasztrófát” - mesélte a művész, akit elsők között menekítettek ki a székesegyházból.

„Aztán utánanéztem a hírek között. Ott láttam, hogy tűz van. Azonnal visszaindultam és a Châtelet-ról már rá lehet látni a katedrálisra. 19:20 körül járt az idő. Akkor már az egész tető lángokban állt. Nem is bírtam nézni pár percnél tovább” tette hozzá.

„A Notre-Dame egy nagyon fontos hely rengeteg ember számára. Elképesztő történettel, amely ennek az országnak a történelmével szorosan összefügg. Olyan hely ez, amely a legszebb dolgokat gyűjti egybe, amelyeket mi franciák hívtunk életre: legyen szó építészetről, szobrokról, bútorzatról, aranyművességről.... a zenéről nem is beszélve. A Notre-Dame az a hely, ahol az ún. nyugati zene, amit mi "klasszikus zeneként" aposztrofálunk, megszületett. Ez az a hely, ahol órákat, napokat, éjszakákat töltöttünk... ezek után azt hiszem el lehet képzelni, mit érezhettünk a lángokat látva."

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Megszavazta a francia nemzetgyűlés a hajviselet alapján történő megkülönböztetést tiltó tervezetet

Irreálisak a francia kormány kiadáscsökkentő tervei, mondják a nagy hitelminősítők

Tengeralattjárót avatott a brazil és a francia elnök