NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Klímavédelem: elégedetlen a tagországok eddigi lépéseivel a Bizottság

Klímavédelem: elégedetlen a tagországok eddigi lépéseivel a Bizottság
Szerzői jogok  REUTERS/Yves Herman
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A bizottság szerint csak akkor érhetjük el a Párizsi Klímavédelmi Tervben 2030-ra kitűzött célokat, ha mindenki teljesíti a vállalásait.

HIRDETÉS

Elmaradnak az elvárttól a tagállamok energia és klímavédelmi tervei, pedig az Európai Unió tagállamainak komolyan kell venniük a környezetvédelmi kötelezettségeiket - közölte az Európai Bizottság.

A mostani tervek ugyanis elégtelenek mind a megújuló energiaforrások terjedését, mind az energiahatékonyság növelését illetően. A tagországoknak minimum 32 százaléknyi megújuló energiaforrásra kell átállniuk 2030-ig, illetve 32,5 százalékkal kell javítaniuk az energiahatékonyság tekintetében.

A tagállamoknak hat hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy növeljék a nemzeti célkitűzések szintjét, terveiket ugyanis 2019 végéig véglegesíteniük kell.

Civil szervezetek figyelmeztettek arra, hogy a közép-európai régió országainak különösen nagy szükségük van tervekre az energiafelhasználás átalakításához.

A párizsi klímavédelmi egyezményben az unió vállalta, hogy a következő 11 évben 40 százalékkal csökkenti a klímagázok kibocsájtását. Ezt azonban csak akkor érhetik el, ha az összes tagállam teljesíti a vállalásait.

Az ENSZ éghajlatvédelmi vezetője tegnap, Bonnban arról beszélt, hogy globális vészhelyzettel állunk szemben a klímaváltozás miatt, és a kormányok eddigi, elégtelen vállalásai miatt az elviselhetőnél kétszer nagyobb mértékben, 3 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig az iparosodás előtti korszakhoz képest.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Exkluzív Euronews-felmérés: az európaiak továbbra is támogatnák Ukrajnát

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője

Az uniós országok keményvonalas megállapodást kötöttek az ukrán gabonáról, ami felveti a vámok lehetőségét