NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Elérhetetlen álom marad Albánia uniós tagsága?

Elérhetetlen álom marad Albánia uniós tagsága?
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Európai Tanács kérésére végzett felmérés azt mutatta, hogy a közvélekedés meglehetősen fagyos, ha új uniós tagok felvételéről van szó.

HIRDETÉS

Albánia kormányfője szerint ha az EU előbb kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával mint velük, az az egész régióra nézve káros lehet.

A két ország az uniós vezetők jóváhagyására vár, hogy megkezdődhessenek az egyeztetések a Közösségbe való felvételükről, Franciaország, Hollandia és Dánia azonban az EU bővítése ellen van.

Edi Rama albán kormányfő szerint "szembe kell nézni azzal, hogy a Tanács döntéshozatalai egyre kevésbé veszik figyelembe azt, amit mi teszünk le az asztalra, sokkal inkább az egyes tagállamok belpolitikai dinamikáján alapulnak."

Az Európai Tanács kérésére végzett felmérés azt mutatta, hogy a közvélekedés meglehetősen fagyos, ha új uniós tagok felvételéről van szó. Bulgária, Románia és Horvátország csatlakozása óta különösen aggódnak a kívülről érkezők miatt.

Luigi Soreca, az EU albániai nagykövete szerint vannak területek, ahol még nagyon sok a tennivaló az országukban. Ilyen a korrupció elleni harc, ami mindennapos küzdelem, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a drogkeresekedelem elleni harc.

Minden nehézség ellenére az EU-csatlakozás a fő cél Albánia számára.

"Számunkra Európa nem pusztán egy bürokratikus folyamatot jelent, nem fejlett országok elit klubját, ahová jó lenne bekerülnünk. Európa azt jelenti, amit alapító atyáink számára is jelentett. A béke és együttműködés projektjét" - mondja Edi Rama.

Ez az álom azonban könnyen szertefoszlóvá válhat, ha Európa továbbra is zárva tartja kapuját.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Exkluzív Euronews-felmérés: az európaiak továbbra is támogatnák Ukrajnát

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője

Az uniós országok keményvonalas megállapodást kötöttek az ukrán gabonáról, ami felveti a vámok lehetőségét