NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Páneurópai Piknik: egy véletlen évfordulója

Páneurópai Piknik: egy véletlen évfordulója
Írta: Gábor Tanács
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Európa újraegyesülésének nagy pillanatában finoman szólva sok volt az esetlegesség.

HIRDETÉS

Közeleg a páneurópai piknik harmincadik évfordulója: 1989. augusztus 19-én több száz keletnémet menekült lépte át az osztrák magyar határt a debreceni és a soproni Magyar Demokrata Fórum szervezte ideiglenes határnyitáson. A szervezők legnagyobb meglepetésére.

- Itt a helyszínen tudtuk meg hogy áttörték a kaput, több száz keletnémet már odaát van, a kukoricásban jönnek. Tényleg, mi lesz itt? Le is fotóztak akkor, nagyon jó kis fotó, hogy a kocsimra rádőltem és eléggé gondolkodóba estem, a fejemben akkor az járt, hogy hány év dutyit fogunk ezért kapni - mesélte az Euronewsnak az egyik szervező, Nagy László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kuratóriumának titkára.

A helyszínen csak hat határőr volt, akiknek az útlevél-ellenőrzés lett volna a feladata. A csoportosan érkező illegális határátlépőket meg kellett volna állítaniuk, a parancsnok, Bella Árpád azonban úgy látta, hogy a helyzet akkor biztosan eszkalálódna. A keletnémetek felszólításra nem álltak volna meg, akkor a határőröknek szabály szerint a levegőbe kellett volna lőni, pánik alakult volna ki, a következmények pedig beláthatatlanok lettek volna. Szerepet játszott ebben az is, hogy az első, körülbelül száz fős csoporttal hat darab magyar határőr állt szemben.

- Nem marad más arra, hogy ha én az embereimet is meg akarom óvni egy hatalmas csetepatétól, nem beszélve hogy kvázi az ellenfeleinket is óvjam a saját butaságuktól amit elkövetnének, akkor a legjobb, ha békésen szabad utat adok - mesélte Bella Árpád nyugalmazott alezredes az Euronewsnak.

Voltak arra utaló jelek, hogy a magyar vezetés nem feltétlenül bánja, ha pár száz menekült átlépi a határt. A rendezvényről készült német nyelvű röplapok az ország meglepően távoli sarkaiba is eljutottak, ami mögött többen is a magyar titkosszolgálat tevékenységét sejtették. A határőrök utasítást kaptak, hogy ne legyenek géppuskafészkek az út mellett. Volt ugyan vészhelyzetre egy lőfegyverekkel is alaposan felszerelt század, de ők csak órákkal a keletnémetek áthaladása után értek oda. Belláék kétségbeesve igyekeztek kapcsolatba lépni a feletteseikkel - sokáig sikertelenül. a jogszabályok és az írásba adott parancsok alapján a határőröknek meg kellett volna akadályozni a keletnémetek áthaladását. Ugyan magányos illegális határátlépőre ekkor már tilos volt lőni, de egy pánikoló vagy erőszakosan fellépő, vagy csak a határőröket elsodró tömeg ellen lehetett volna fegyvert használni - magyarázta Bella Árpád. És nem volt olyan parancs, ami megtiltotta volna, hogy tüzeljenek, mert egy uszkve száz fős békés rendezvényre készült mindenki.

- Én döntöttem itt mindenről, holott nekik kellett volna a különböző szinteken dönteni - mondta Bella Árpád. - De hát senki nem döntött... Vagyis mindenki döntött, már előtte eldöntötték, csak hagyták, hogy ha netalántán ez az egész rossz mederben fog tovább folyni, tehát, ha Gorbacsov meggondolja magát, akkor ott lesz a baj. És akkor ki a felelős? Aki itt lent van.

Romsics Ignác történész szerint a pikniknek szimbolikus jelentősége volt, amit erősített az, hogy a világ minden sarkába eljutottak a pikniken készült képek. A lényeg ugyanakkor a két Németországgal és a Szovjetunióval folytatott tárgyalásokon dőlt el.

- Bizonyos szempontból tesztelték a szovjeteket és tesztelték az NDK-t is, hogy ezt milyen mértékben fogadja el vagy nem fogadja el - magyarázta Romsics.

A teszt sikeres volt: egy hónap múlva megnyitották a határt a keletnémetek előtt, három hónap múlva pedig a berlini fal is ledőlt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Talgo-felvásárlás: visszaütött a magyar kormány kétes hírneve

Betiltaná a kormány, hogy a 18 év alattiak energiaitalt vehessenek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei