NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brexit saga: az EU válasza Boris Johnson levelére

Brexit saga: az EU válasza Boris Johnson levelére
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Ha nem kerül ki az ír határkérdés ügye a brexit megállapodástervezetből, úgy Boris Johnson nem ül tárgyalóasztalhoz

HIRDETÉS

Nagy-Britannia nem kínált semmilyen „reális alternatívát” az ír vámunió életben tartása helyett, mondta Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, reagálva Boris Johnson az Európai Uniónak küldött levelére, amiben a brit kormányfő megírta, hogy elsősorban az ír határra tervezett backstopot utasítja el. Erre válaszként Donald Tusk tweetjében azt írta, hogy :

„ A backstop biztosíték arra, hogy elkerüljük az átmeneti vám és határellenőrzés visszaállítását az ír szigeten, egészen addig, amíg helyettesítő megoldást nem találunk. Azok, akik ellenzik a backstop-ot , és helyette nincs reális alternatív javaslatuk, valójában a fizikai határ visszaállítását támogatják."

Az Európai Bizottság álláspontja is egybecseng Donald Tusk tweetjével.

„ A levél nem ad reális működési megoldást ahhoz , hogy az Ír szigeten a fizikai határ visszaállítása megakadályozható legyen. Nem határozza meg, milyen alternatív megoldások lehetnek, tulajdonképpen elismeri, hogy nincs garancia arra, hogy ez az intézkedés az átmeneti időszak végére érvényben lesz. Emellett természetesen készen állunk arra, hogy konstruktívan együtt működjünk az Egyesült Királysággal, a felhatalmazásunk keretein belül.”- mondta az Európai Bizottság szóvivője Natasha Bertaud

Johnson leszögezi, hogy Nagy-Britannia nem ül újra tárgyalóasztalhoz, amíg a Backstop része a megállapodás tervezetnek. A backstop, lényege,megakadályozza, hogy az Egyesült Királyság tagjának számító Észak-Írország, és az EU-tag független Írország között fizikai határ jöhessen létre – még abban az esetben is, ha az átmeneti időszak végére az EU és Nagy-Britannia nem jut egyességre egy kereskedelmi megállapodás ügyében. 

Ezt antidemokratikusnak, és az Egyesült Királyság szuverenitásával összeegyeztethetetlennek tartja a brit miniszterelnök

Ugyanakkor kiszivárgott jelentések miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik Boris Johnsonra, hogy elkerülje a megállapodás nélküli kilépést. A beszámolók élelmiszer, gyógyszer és üzemanyag hiányt jósolnak kemény brexit esetén.

Johnsos hétfőn még azt mondta, biztos benne, hogy Brüsszel nyitott lesz a tárgyalásokra, de most úgy tűnik, hiába ketyeg az óra, mindkét fél bekeményített.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Rekordszámú menedékkérő érkezett az Egyesült Királyságba

Ellenséges kibertevékenységgel vádolja Kínát az Egyesült Királyság

A Lordok Házának legfiatalabb tagja a 28 éves Carmen Smith, 71 év az átlagéletkor