NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kiköthetett az Open Arms Lampedusán

Kiköthetett az Open Arms Lampedusán
Írta: Anna Flori
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Egy olasz ügyész elkobozta, és kiüríttette a hajót. Madrid pár órával korábban ébredt, de már nem volt idő kivárni, hogy megérkezzen a segítség, amit felajánlott.

Patra szállhattak az Open Arms fedélzetén majdnem három hete veszteglő afrikai menedékkérők Lampedusa szigetén. Azt nem tudta elkerülni a spanyol segélyszervezet, hogy hajóját elkobozzák az olasz hatóságok, ahogyan azt a belügyminiszter, Matteo Salvini elrendelte, amikor lezáratta az olasz kikötőket a mentőhajók előtt.

HIRDETÉS

Az Open Arms kálváriájának egy olasz ügyész vetett véget, amikor bejárást rendelt el kedden délután, majd úgy döntött, hogy azonnal evakuálni kell a hajót, amely kétszer is kiköthetett az elmúlt napokban, hogy a súlyos betegek, illetve a szülők nélkül menekülő gyerekek kiszállhassanak, de a többieknek maradniuk kellett. A belügyminiszter ugyanis tartja magát ahhoz, hogy a segélyszervezetek valójában az embercsempészek kezére játszanak, és Róma ezt nem támogatja. A helyzeten az sem változtatott, hogy egy olasz bíróság az Open Arms javára döntött a miniszteri rendelet ellenében.

Az ügyből nemzetközi botrány lett, hírességek követeltek emberséget az olasz kormánytól a mentőhajón összezsúfolódott, egyre rosszabb állapotban lévő több mint száz embernek. Matteo Salvini a segélyszállítmánnyal érkező Richard Gere-nek azt válaszolta, hogy talán vigye magával valamelyik birtokára a menedékkérőket, ha már ennyire szívén viseli a sorsukat. Az Open Armsnak pedig azt üzente, hogy miután spanyolok, hát Spanyolországnak kell felelősséget vállalnia értük.

Az utolsó pillanatban a spanyol kormány is megszólalt mondván, hogy hajót küld az Open Arms fedélzetén rekedt emberekért, de miután azok végső elkeseredésükben elkezdtek kiugrálni a hajóból, egyértelmű lett, hogy nincs idő kivárni a madridi segítséget.

Az SOS Méditerranaée és az Orvosok Határok Nélkül közös mentőhajója, az Ocean Viking több mint 350 emberrel még mindig kikötésre vár.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Nincs egyetértés, három különböző helyen tüntettek a gazdák Rómában

14 embert letartóztattak, miután zavargások törtek ki egy olasz menekülttáborban

Lebontják a híres-hírhedt nápolyi panelóriásokat, a falukon lévő festmények sorsa kérdéses