NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Rendkívüli expedíció az Északi-sarkvidéken

Rendkívüli expedíció az Északi-sarkvidéken
Írta: Anna Flori
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Nemzetközi küldetés indul a klímaváltozás tanulmányozására az Északi-sarkvidékre. Összesen 20 ország több mint 70 kutatóintézete fogott össze. A misszió egy évig tart, a kutatócsoportok 2-3 havonta váltják egymást.

Indul az eddigi legnagyobb északi-sarkivdéki kutatóexpedíció, a Mosaic.

HIRDETÉS

A német Polarstern jégtörő viszi a nemzetközi csapatot a norvégiai, majd a szibériai partvonal mentén, onnan aztán az Északi-sark irányába. Miután eléri célját, egy óriási jégtömböt, együtt sodródik majd vele dél felé. Jövő év júniusában szabadul ki a jég fogságából. A kutatóállomást alig két hét alatt kell felépíteniük a jégtáblán, ugyanis október közepétől sötétségbe borul az Északi-sarkkör.

Az egyik norvég kutató azt meséli, milyen kivételes lehetőség, hogy ott tölthetnek egy egész évet, figyelhetik, hogyan növekszik, majd olvad a jég, és minden mást is, ami ezt kíséri. Így, hogy egy egész évig követhetnek egy jégtáblát, sokkal világosabban kirajzolódik a szisztéma egésze, amely ott érvényesül. Télen többféle vizsgálatot is végeznek a sarkvidéki óceán központi területén, és így kiderülhet, hogy a végbemenő folyamatok közül melyek a meghatározóak.

A több száz fős misszióban húsz ország több mint hetven tudományos intézete vesz részt. a tudósok a klímaváltozást kutatják, és azért éppen ott, mert a Földnek ez a vidéke reagál a legérzékenyebben erre a változásra. A kutatócsoportok, amelyek 2-3 havonta váltják egymást, méréseket végeznek a vízben, a jégben és a légkörben.

a Mosaic 140 millió euróba kerül, ennek felét Németország állja.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az ember, aki először lépett az Északi-sarkra, mégsem őt ünnepelték

Az oroszok szerint háborús főpróbákat tart a NATO Észak-Európában

NATO: 13 ország vesz részt a Nordic Response nevű hadgyakorlaton