NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Lengyelország: nyert a kormányzó PiS, egyedül is kormányt alakíthat

Lengyelország: nyert a kormányzó PiS, egyedül is kormányt alakíthat
Írta: Horváth Ferenc
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Közel 50 százalékot szerzett a Jog és Igazságosság. A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció ennek ennek kevesebb mint felét.

HIRDETÉS

Az első hivatalos részeredmények a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nagyobb arányú győzelmét jelzik Lengyelországban, mint az exit pollok.

A Jarosław Kaczyński vezette konzervatív párt a szavazatok 49,3 százalékával győzött a parlamenti választásokon, és akár egyedül is kormányt alakíthat, 240-242 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban.

- Tehát, újabb 4 év kemény munka áll előttünk. Mert Lengyelországnak tovább kell változnia, még jobbá kell válnia - fogalmazott győzelmi beszédében a párt alapítója, elnöke.

Kaczynski embere, Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a PiS-re szavaztak. Mint mondta; "az eredmény a kormánypártot arra kötelezi, hogy kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé."

A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) 23-24 százalék körüli eredménnyel zárhat. A tömörülés elnöke, Grzegorz Schetyna szerint hatalmas média-, és jogi ellenszélben érték el ezt az eredményt, amiért a kormánypártot tette felelőssé.

- Emberfeletti munka, nehéz kampány volt. Négy nehéz év áll mögöttünk. Kiegyenlítetlen, szabályokat mellőző időszak volt. Nem éreztük úgy, hogy tisztességes versenyben futunk vagy hogy ellenfelünk nyílt lapokkal játszana. - mondta Schetyna.

Közölte, "a parlamentben az ellenzéki tömörülések együttműködésére fog törekedni és annak a reményének adott hangot - ha már koalícióra nem kényszerítheti a győztest -, hogy az ellenzék megnyeri jövőre az elnökválasztást.

A kormánypárt támogatói szerint az eredmény azt bizonyítja, a Jog és Igazságosság politikájában megfelelően összesimulnak a baloldali értékek, a konzervatív, illetve a nacionalista elvekkel.

A lengyel parlamenti választáson rekordmagas, az 1989-es rendszerváltás óta nem mért, 61 százalékos volt a részvétel.

Hivatalos végeredmény keddnél előbb nem várható.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az abortuszon állhat vagy bukhat a Tusk-kormány

Lengyelország szakít az orbáni modellel: íme, Donald Tusk, az Európa-rajongó kormányfőjelölt

Lengyel választás: közel teljes feldolgozottságnál a PiS az exit-pollnál is rosszabbul áll