NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Samsung magyarországi üzemének állami támogatása miatt

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Samsung magyarországi üzemének állami támogatása miatt
Szerzői jogok MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Nincsenek meggyőződve róla, hogy a 108 millió eurónyi állami támogatást szabályosan kapta meg a bővítésre 1,2 milliárd eurót fordító cég.

HIRDETÉS

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályozással Magyarország azon lépése, miszerint 108 millió eurónyi állami támogatást kíván nyújtani a Samsung SDI számára a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítéséhez.

A munkálatok 2017 decemberében kezdődtek, a cég mintegy 1,2 milliárd eurót fordít gyártókapacitása bővítésére Gödön. Magyarország 2018-ban értesítette a Bizottságot arról, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a projekthez, mely előrehaladott állapotban van.

A Samsung SDI az egyik legfontosabb szereplő a lítium-ion akkumulátorok gyorsan növekvő piacán. 

Az uniós állami támogatási szabályok szerint az állam csak akkor támogathatná a bővítést, ha az az EU hátrányos helyzetű régiójában valósulna meg, ha ösztönözné a magánbefektetéseket, nem szívná el a beruházásokat más tagállamok ugyanannyira vagy még hátrányosabb helyzetű régióija elől. Feltételt jelent továbbá, hogy a támogatás ne haladja meg a szükséges minimumot, és ne okozza közvetlenül munkahelyek áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.

A Bizottságnak a fentiek fényében kétségei vannak azt illetően, hogy a Samsung SDI gödi beruházásához nyújtani tervezett állami támogatás megfelel a regionális állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásban meghatározott összes releváns feltételnek, ezért folytatják vizsgálatukat az ügyben.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Talgo-felvásárlás: visszaütött a magyar kormány kétes hírneve

Betiltaná a kormány, hogy a 18 év alattiak energiaitalt vehessenek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei