NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Katalónia forrong

Katalónia forrong
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Erőszakba fulladtak a tüntetések Barcelonában, miután kihirdették a spanyol legfelsőbb bíróság ítéletét a katalán szeparatista vezetők börtönbüntetéséről.

HIRDETÉS

Feldühödött tüntetők ezrei özönlötték el Barcelona utcáit, miután kihirdették a spanyol legfelsőbb bíróság ítéletét a katalán szeparatista vezetők börtönbüntetéséről. A belvárosban mintegy 25 ezren vonultak fel, többségében diákok. 

A madridi hatóságok rendőri erősítést küldtek a térségbe, Barcelona utcáinak egy részét pedig kordonnal zárták el a tömeg elől. A rendfenntartók gumibottal és gumilövedékekkel próbálták megfékezni a haragos tiltakozókat. Több tucat embert kellett ellátni kisebb sérülések miatt.

A tüntetők szerint a madridi ítélet nem igazságszolgáltatás, hanem bosszú a függetlenséget akaró katalánok ellen.

"Az emberek nézeteit nem változtatja meg az elnyomás. Minden alkalommal, amikor így lépnek fel milliók és milliók ellen, csak tovább erősítik bennünk ezt a véleményt, amit az elnyomás nem másít meg" - mondta egy fiatal élelmiszermérnök.

"Sokan rádöbbentünk, mit is csinál valójában Katalóniával Spanyolország. Ilyesmi másutt nem történik, csak itt. Miért? Mert erősebbek vagyunk és el akarnak valahogy süllyeszteni bennünket. Szabadságot követelünk a politikai foglyoknak. Európa, állj mellénk!" - kérte egy másik katalán nő.

A barcelonai repülőtérnél is legalább 8 ezren tüntettek. Az emberek több helyen is megpróbálták áttörni a bejáratokat őrző rendőrök sorfalát. A kialakult helyzet miatt sok járatot törölni kellett. 

Nemcsak Barcelonában, egész Katalóniában tömegtiltakozások voltak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért