NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brexit: még a héten lehet megállapodás

Brexit: még a héten lehet megállapodás
Szerzői jogok REUTERS/Francois Lenoir
Írta: Euronews és MTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az Egyesült Királyság uniós tagsága három héten belül szűnik meg, ha nem lesz újabb halasztás.

HIRDETÉS

Elképzelhető, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet jutni Nagy-Britanniával uniós tagsága megszűnésének részleteit rögzítő dokumentumról - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó tanácsülésére érkezve kedden.

Egyre nehezebb, de elképzelhető

Barnier a brexittel foglalkozó uniós találkozót megelőzően újságíróknak hangsúlyozta, elképzelhető a megállapodás annak ellenére, hogy annak elérése egyre nehezebbé válik.

Kijelentette, ideje a jóhiszemű szándékokat jogi szöveggé alakítani. A megállapodásnak azonban minkét fél számára megfelelőnek kell lennie, úgy az Egyesült Királyságnak, mint az Európai Uniónak - tette hozzá.

Tuppurainen: Minden forgatókönyv lehetséges

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere érkezésekor hangsúlyozta, noha elérhető a megállapodás, az uniónak fel kell készülnie Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésére, ahogy az elhúzódó tárgyalásokra is, illetve a Brexit-határidő kiterjesztésére. "Minden forgatókönyv lehetséges" - tette hozzá.

A franciák felvetették a halasztást

Amélie de Montchalin francia európai ügyekért felelős miniszter kijelentette, az uniónak meg kell fontolnia a brit kilépés határidejének elhalasztását. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kérés érkezik Londontól erre vonatkozóan, illetve, ha olyan jelentős politikai fordulat következik be a szigetországban, ami változtat a politikai dinamikán. Ezek között a francia politikus egyebek mellett új választások kilátásba helyezését említette. "Az idő azonban nem oldja meg a problémát önmagában" - mondta.

Stef Blok holland külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy megállapodás születhet Londonnal, ugyanis véleménye szerint előremutatóak a brit kormány javaslatai. Kiemelte ugyanakkor, hogy azok nem tartalmaznak elegendő biztosítékot a belső piac uniós védelmére vonatkozóan. "Használjuk ki a rendelkezésre álló időt" - tette hozzá.

A németek nem túl optimisták

Michael Roth német európai ügyekért felelős államtitkár nyilatkozata szerint országa nem derülátó a megállapodás létrejöttét illetően. Egyáltalán nem biztos, hogy a brexit-megállapodást hamarosan le lehet zárni" - fogalmazott. A megállapodás nélküli brit kilépés ugyanakkor katasztrófával járna - tette hozzá.

Az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden tartanak megbeszélést Luxembourgban. Az Általános Ügyek Tanácsa ülésén a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után az unióban maradó tagországok, az EU27-ek megbeszélést tartanak a kilépési tárgyalások állásáról. Erről Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója tájékoztatja a minisztereket. A tanács ennek alapján készíti elő következő EU-csúcstalálkozónak e témával foglalkozó tanácskozását.

Egyéb napirendi pontok között szerepel az EU bővítése, továbbá Albánia és Észak-Macedónia stabilizációs és társulási folyamata.

A következő, főként a brexittel foglalkozó uniós csúcsot csütörtökön és pénteken tartják. Ha sikerül megállapodni, akkor ez lesz az utolsó találkozó, ahol tagként jelen lesz az Egyesült Királyság. Boris Johnson brit miniszterelnök szándéka az, hogy ha nem sikerült megállapodni, akkor is kilépnek október 31-én.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Exkluzív Euronews-felmérés: az európaiak továbbra is támogatnák Ukrajnát

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője

Az uniós országok keményvonalas megállapodást kötöttek az ukrán gabonáról, ami felveti a vámok lehetőségét