NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Folytatják a tömeges demonstrációkat a katalán szakadárok

Folytatják a tömeges demonstrációkat a katalán szakadárok
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A "tüntetések a szabadságért" elnevezésű demonstrációsorozat öt megmozdulást foglal magába.

HIRDETÉS

A katalán szakadárok közölték, hogy folytatják a tömeges demonstrációkat, függetlenséget követelve az autonóm területnek. A "tüntetések a szabadságért" elnevezésű demonstrációsorozat öt megmozdulást foglal magába. Szerdán több katalán településről indult menet Barcelona irányába. A tervek szerint pénteken érik el a katalán terület székhelyét, ahol közös demonstrációt tartanak a különböző területekről érkező függetlenségpártiak.

A békésnek meghirdetett tiltakozássorozat radikális tüntetők miatt erőszakossá vált, két napra csatatérré változtatva Barcelonát. A rendőrökkel való összecsapásokban 140 ember sebesült meg, köztük 72 rendőr. 50 tüntetőt letartóztattak.

Az Euronews Carlos Carnicero politikai elemzőt kérdezte az erőszakos demonstráció okairól és megítéléséről: "Látható volt, hogy a feldühödött tiltakozók miként válnak egyre erőszakosabbá. A Demokratikus Cunami nevű csoportot gyanítják a háttérben, de nem egyértelmű, kik szítják az indulatot. A cunami viszont valós, mert Barcelona lángokba borult. Aggasztó, hogy a katalán elnök nem ítéli el az erőszakot, csak annyit mond, hogy mindenkinek joga van békésen tüntetni" - magyarázta az elemző.

A kedd éjszakai összecsapásokról készült jelentés szerint több mint 150 barikádnál voltak összecsapások Barcelonában. A személyi sérüléseken túl a rongálás okozta kár is jelentős. A katalán kormány rendkívüli ülést tartott szerdán, hogy megoldást keressen az erőszakossá fajult tiltakozáshullám kezelésére.

A spanyol kormány is tanácskozott, Pedro Sánchez az ellenzéki pártok politikusaival is egyeztetett szerdán. A madridi vezetés felszólította Quim Torrát, a katalán autonóm terület kormányának elnökét, hogy ítélje el az erőszakot.

Carlos Carnicero politikai elemző emlékeztet, hogy a katalán társadalom sokszínű. A függetlenséget a katalánok 44 százaléka akarja, vagyis nem mondható, hogy az autonóm terület lakosságának többsége az elszakadást követeli. Ez látszik a felmérések adataiból - mondta az elemző.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért